Održana prezentacija mogućnosti poslovanja i izvoza roba na područje Republike Turske

Služba za poduzetništvo, lokalni razvoj i investicije Općine Srebrenik, u saradnji sa Udruženjem privrednika i Udruženjem obrtnika i poljoprivrednika općine Srebrenik u prostorijama srebreničkog Doma kulture organizirala je prezentaciju mogućnosti poslovanja i izvoza roba na područje Republike Turske.

O mogućnostima saradnje s turskim privrednicima i izvoza bh. proizvoda na tržište Republike Turske na sastanku su govorili predstavnici Fondacije BIGMEV, koja je i osnovana s ciljem razvoja ekonomskih odnosa između BiH i Turske. Ova Fondacija, rečeno je na sastanku, kontinuirano radi na izvozu roba i usluga iz BiH na tursko tržište. Sjedište Fondacije je u Istanbulu, a predstavništva u Bursi i Sarajevu. Projekti koje vodi BIGMEV se realizuju preko institucija na cijelom području BiH i Turske, a do sada su se ogledali u organizaciji raznih edukacija za menadžere malih i srednjih preduzeća, raznih poslovnih foruma, ali i olakšanju izvoza bh proizvoda na tursko tržište.

Pored toga, Fondacija BIGMEV svim privrednicima iz Bosne i Hercegovine pruža mogućnost sufinansiranja organizovanih posjeta raznim sajmovima koji se održavaju u Republici Turskoj. Šanse za saradnju između BiH i Turske, postoje u mnogim privrednim sektorima, a naročito u oblasti plasmana bh. malina, mesa i ostalih poljoprivrednih proizvoda.