U Srebreniku obilježen Svjetski dan dijabetesa

Povodom 14. novembra, Svjetskog dana dijabetesa, u Bosni i Hercegovini je organizirano niz aktivnosti kako bi se skrenula pažna na težak položaj preko 350.000 osoba oboljelih od dijabetesa.

Organizator obilježavanja „Svjetskog dana dijabetesa u Bosni i Hercegovini je Savez dijabetoloških udruženja u BiH, a partneri za Federaciju BiH su Savez udruženja dijabetičara u Federaciji BiH, Dijabetološko udruženje Federacije BiH i Sportsko udruženje osoba s dijabetesom “DiaBiH”. Obilježavanje ovog dana je organizovano u saradnji sa IDF Europe.

 

Svjetski dan dijabetesa nizom zdravstvenih akcija obilježen je i na području srebreničke općine, a glavni nosilac aktivnosti je Udurženje dijabetičara i prijatelja „Plavi krug“ Srebrenik. Aktivisti ovog udruženja, u saradnji s Domom zdravlja Srebrenik i obrazovnim ustanovama na području ove općine, na gradskom šetlaištu u Srebreniku danas su organizirali akciju besplatne kontrole nivoa šećera u krvi kod zainteresiranih građana.

Besplatno mjerenja nivoa šećera u krvi organizirano je i u Mješovitoj srednjoj školi u Srebreniku, a u amfiteatru ove obrazovne ustanove održano je i edukaitvno predavanje o simptomima, prevenciji i liječenju dijabetesa. Prigodno edukativno predavanje održano je i u prostorijama Druge osnovne škole u Srebreniku.

O prevenciji, simptomima, liječenju i komplikacijama koje nastaju kao posljedica dijabetesa velikom broju učenika i njihovih nastavnika govorio je dr. Admir Suljić iz Doma zdravlja Srebrenik. Tema ovogodišnjeg Svjetksog dana dijabetesa je „Žena i dijabetes“.

Prema riječima Mirze Glotića, predsjednika Udruženja dijabetičara i prijatelja „Plavi krug“ Srebrenik, u ovom gradu je registrirano 2.439 dijabetičara i njihov broj se, nažalost, iz godine u godinu povećava.