Učesnici “Marša mira” Srebrenica-Odžak-Vukovar prenoćili u Srebreniku

Nakon petodnevnog pješačenja, na putu od Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice,prema “Gradu heroju” Vukovaru u Republici Hrvatskoj, dvadesetak učesnika “Marša mira” Srebrenica-Odžak-Vukovar u poslijepodnevnim satima (12.11.2017.) stigli su u Srebrenik. Srdačnu dobrodošlicu na području ove općine  učesnicima marša poželio je općinski načelnik  dr. Nihad Omerović naglasivši da i ova manifestacija predstavlja znak vječnog sjećanja na sve žrtve koje su položili svoj život za odbranu ognjišta i svoje domovine u dva grada Srebrenici i Vukovaru koji su imali gotovo istu sudbinu u svojim stradanjima.

U znak sjećanja na žrtve stradale u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu sa područja općine Srebrenik učesnici “Marša mira”, delegacije boračkih udruženja, zakonodavne i izvršne vlasti općine Srebrenik, federalnih ministarstava za boračka pitanja, raseljena lica i povratak položile su cvijeće na Centralno spomen obilježje poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995g.

Učesnicima “Marša mira” danas u Srebreniku pridružio se i ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić dajući svoju podršku ovoj manifestaciji naglasivši da  i ovaj marš mira ima simboliku odavanja počasti žrtvama dva grada gotovo iste sudbine. Prilikom boravka u Srebreniku učesnike marša mira posjetili su i potpredsjednik RS Ramiz Salkić, Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, ministar za povratak i raseljena lica u Vladi FBiH Edin Ramić i direktor Federalne Uprave CZ Fahrudin Solak naglasivši da je “Marš mira” Srebrenica-Odžak-Vukovar manifestacija  koja predstavlja vječnu opomenu da ono što se desilo Srebrenici i Vukovaru nikom i nikada više se ne ponovi.