Nema zakonskog osnova za oslobađanje plaćanja dijela zakupnine za poljoprivredno zemljište

Vlada TK na posljednjoj sjednici prihvatila je Mišljenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vezi sa inicijativom Kluba poslanika SDP-a u Skupštini da se poljoprivredni proizvođači sa područja Tuzlanskog kantona oslobode plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2017. godinu u procentu od 30 % sredstava zakupa, koja pripada kantonu.

Ministarstvo smatra da ne postoji zakonski osnov za oslobađanje plaćanja dijela zakupnine za 2017. godinu zakupcima poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države.

Sredstva ostvarena od zakupa i koncesije poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, dijele se između kantona i jedinica lokalne samouprave u odnosu 70:30 u korist jedinica lokalne samouprave.

Imajući u vidu da su i Zakon i Pravilnik, federalni propisi, kojim su propisane nadležnosti kantonalnih organa, Ministarstvo je obavezno postupati u okviru navedenih nadležnosti, a Vlada Kantona, iako podržava ovu inicijativu za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, ne smije kršiti federalne propise