Svaka druga žena u BiH bila je izložena nekoj vrsti nasilja

Crne statistike ukazuju da žene, kako u Evropi tako i u Bosni i Hercegovini, nastavljaju trpjeti visoku razinu nasilja.

Koordinatorica Udruženja ”Žena BiH” Amra Selimić kazala je u razgovoru za Fenu kako je u posljednje vrijeme povećan broj žena koje kontaktiraju Udruženje, što je još jedan jasan pokazatelj da sve veći broj njih želi izići iz začaranog kruga nasilja.

“Nasilje u porodici je fenomen koji je prisutan u svim zemljama svijeta bez obzira na kulturu, rasu, vjersko, političko ili seksualno opredjeljenje, društveni nivo i spol”, istaknula je Selimić u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja.

Najčešći oblici nasilja su fizičko, psihičko, seksualno i ekonomsko, a događa se povremeno ili kronično.

“Počinitelji nasilja u većini slučajeva su muškarci, a kao najčešći uzroci nasilnog ponašanja u porodici navode se alkohol, zlouporaba opojnih droga, siromaštvo, posljedice rata i psihološke bolesti”, kazala je Selimić.

Dodala je kako žene ostaju u nasilnom odnosu i do deset godina prije nego nešto poduzmu. Šute i trpe zbog financija, djece, straha, srama, povezanosti s partnerom, ali i odsutnosti institucionalne potpore i institucija od kojih traži pomoć, teškog i diskriminacijskog postupaka prijavljivanja nasilja, dugog i traumatizirajućeg sudskog postupka.