Učenici Mješovite srednje škole Srebrenik obilježili 10. januar, Svjetski dan smijeha

Svjetski dan smijeha slavi se od 1998. godine i to dva puta godišnje  10.januara i 2. maja. Osmislio ga je i utemeljio Indijac Madan Kataira. Taj nasmijani Indijac htio je potaknuti sve ljude na svijetu da se smiju što češće jer – smijeh je lijek.

Cilj Svjetskog dana smijeha je potaknuti ljude da se što više smiju jer će se osjećati bolje, rasteretiti stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet, tvrde brojni naučnici i ljekari koji poručuju kako se treba smijati svakoga dana. Kada se čovjek smije, aktivira se čak 80 mišića, a od toga njih 17 na licu. Osim toga, smijehom se “treniraju” hormoni jer se tada proizvodi više endorfina, kojega nazivaju i hormonom sreće.

Istraživanja pokazuju da se u odrasloj dobi smijemo oko 17 puta dnevno, a najmlađi to čine oko 300 puta dnevno. Žene se češće smiju muškarcima, nego muškarci ženama. Dokazano je da su se ljudi nekad smijali u prosjeku 18 minuta dnevno, a danas je to svedeno na tek šest minuta.

U povodu Svjetskog dana smijeha članovi Lokalnog tima Srebrenik Asocijacije srednjoškolaca u BiH danas su na gradskom šetalištu u Srebreniku prolaznicima dijelili balone i kolače. Kako ističe Ema Ibrić, koordinator Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH, cilj im je bio da prolanzicima izmame osmijeh na lice i da ih bar na kratko rasterete stresa.