13.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021

Lijanović: Nogometna reprezentacija zaslužuje tekst himne u Brazilu

f60d08fb0b58cc7601074ae24c0fd3a4

Ukoliko Vijeće ministara BiH i Parlament BiH postupe prema inicijativi zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mladena Ivankovića Lijanovića, naša zemlja mogla bi do kraja ove ili početkom naredne godine dobiti tekst nove himne.Naime, zastupnik Lijanović će na današnjoj sjednici pokrenuti inicijativu kojom će se zadužiti Vijeće ministara naše zemlje da izradi prijedlog teksta himne BiH i kroz izmjene Zakona o državnoj himni prijedlog teksta dostavi u parlamentarnu proceduru što prije, a kako je Lijanović naveo, najkasnije do kraja ove godine.

“Plasman reprezentacije na Svjetsko nogometno prvenstvo je zapažen u cijelom svijetu. Nepostojanje teksta himne nije ono što bh. nogometna reprezentacija zaslužuje. Bez pjesme je upola manje vrijedno ono o čemu se govori, a to nogometaši ne zaslužuju. Naš zadatak i obaveza prema reprezentaciji je da imamo tekst himne”, kazao je Lijanović.

Podsjetimo, Parlament BiH je u augustu 2001. godine donio Zakon o državnoj himni BiH kojim je naša zemlja dobila melodiju himne, ali ne i tekst. Procedura za izbor teksta počela je 2007., odnosno 2008. godine, kada je formirana Komisija za izbor teksta himne. Međutim, više od pet godina kasnije, Bosanci i Hercegovci za postojeću melodiju himne nemaju odgovarajući tekst.

Lijanović kaže da bi cijela procedura u vezi sa pripremom i izborom teksta građane BiH koštala blizu 62.000 KM.

Vijesti

Sve se teže živi: cijene neumoljivo rastu, a plate su godinama iste

Istina je da je krompir došao na cijenu od 1 KM, mahune na 7 KM, domaća jaja su i po 5 KM, vreća kukuruza...

Kamp prikolica iz Viteza nagrađena na gotovo svim sajmovima, kupci oduševljeni

Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza pripremili su novi gotovo 100 posto bh. proizvod kojim su pobrali simpatije kupaca iz Europe i svijeta,...

Stiže novo cjepivo protiv korone SANOFI, bit će dovoljna samo jedna doza

Vijest o novom proteinskom cjepivu francuske tvrtke Sanofi, koje bi uskoro trebalo stići u Hrvatsku, izazvalo je zanimanje oko toga je li ono bolje,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,945FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe