13.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021

Tima Brašnjić najstariji stanovnik općine Srebrenik

sl_1_1

S navršenih više od 100 godina života Tima Brašnjić iz Gornje Tinje kod Srebrenika vjerovatno je najstariji stanovnik općine. U njenom domu posjetili su je predstavnici CK Almir Tursunović i Faketa Ibrić te joj uručili paket s prehrambenim namirnicama.
Prvi susret
Kao datum rođenja u ličnim dokumentima se vodi 3. juni 1912., mada je, po svemu sudeći, rođena tri godine ranije jer je, kako se prisjeća, u vrijeme kad su je upisali u matične knjige sa starijom sestrom već čuvala ovce.
Pomalo se prisjeća završetka Prvog svjetskog rata, a o dešavanjima u Drugom svjetskom ratu, prolasku raznih vojnih jedinica kroz njeno selo i skrivanju po šumama pamti i najsitnije detalje. Sjeća se i svojih djevojačkih dana i prvog susreta na jednoj proslavi u Cagama sa svojim mužem Himzom, za kojeg se s tek navršenih 16 godina života udala, i to treću noć nakon što ga je upoznala.
Kako kaže, bila je naočita djevojka i imala mnogo momaka. Međutim, presudna je bila ljubav na prvi pogled prema Himzi, s kojim je iz rodnih Šahmera bosa po snijegu pobjegla do njegove kuće udaljene desetak kilometara.
– S Himzom sam živjela skladno sve do njegove smrti 1966. godine. On je radio u rudnicima u Tuzli, a ja obavljala teške poslove u poljoprivredi i odgajala djecu – ističe Brašnjić.
Pravilna ishrana
Danas živi zajedno s najstarijim sinom Pašanom koji je napunio 80 godina i snahom Zumrom (76), a ima još jednog sina i dvije kćeri te 13 unuka, 26 praunuka i 23 prapraunuka.
– Tajna dugovječnosti je u skladnom porodičnom životu bez stresa i pravilnoj ishrani u kojoj je najviše bilo povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda – kaže Brašnjić.
Izgubila vid
Zdravlje je uglavnom i dalje dobro služi, ali, nažalost, prije osam godina zbog duboke starosti potpuno je izgubila vid. Danas se po kući kreće samo uz tuđu pomoć.

Vijesti

Sve se teže živi: cijene neumoljivo rastu, a plate su godinama iste

Istina je da je krompir došao na cijenu od 1 KM, mahune na 7 KM, domaća jaja su i po 5 KM, vreća kukuruza...

Kamp prikolica iz Viteza nagrađena na gotovo svim sajmovima, kupci oduševljeni

Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza pripremili su novi gotovo 100 posto bh. proizvod kojim su pobrali simpatije kupaca iz Europe i svijeta,...

Stiže novo cjepivo protiv korone SANOFI, bit će dovoljna samo jedna doza

Vijest o novom proteinskom cjepivu francuske tvrtke Sanofi, koje bi uskoro trebalo stići u Hrvatsku, izazvalo je zanimanje oko toga je li ono bolje,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,945FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe