Tvorac doner kebaba preminuo razočaran u roštilj

slika (2)

Tvorac doner kebaba, Turčin Kadir Nurman, koji se preselio u Njemačku prije više od pola vijeka, preminuo je u Berlinu u 80. godini, prenosi BBC.Kadir je 1972. u zapadnom Berlinu otvorio kiosk gdje je prodavao pečeno meso i salatu u pecivu sličnom lepinji.Zbog berlinskog ubrzanog načina života smatrao je da će se građanima svidjeti obrok kojeg mogu ponijeti.Sočno meso, rezano s ražnja koji se okreće, s raznim dodacima i sosovima, ubrzo je postalo jedno od najpopularnijih jela brze hrane u Njemačkoj, ali i u ostalim državama. Nurman nije patentirao svoj izum, pa su ga ubrzo restorani brze hrane širom Evrope počeli kopirati.Udruženje proizvođača kebaba u Turskoj priznalo je rpe dvije godine njegov doprinos istoriji doner kebaba, a Nurman je tada prokomentarisao da nije zadovoljan načinom na koji se roštilj danas jede, jer se u njega, kako je rekao, stavlja previše začina.