13.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021

Protesti u Tuzli: Radnici traže da se do naredne srijede formira Vlada TK

Radnici propalih i opljačkanih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona ponovo su danas mirno protestovali ispred sjedišta pravosudnih institucija i Skupštine Tuzlanskog kantona (TK). Oni su zatražili da se ispune njihovi dobro poznati zahtjevi.

protesti Tuzla

 

Radnici traže da pravosudne institucije procesuiraju odgovorne osobe za privatizacijski kriminal, da realizuju pravosnažno donesene presude u korist radnika, dok od Skupštine TK traže da se obespravljenim radnicima uplati zdravstveno osiguranje i da se formira Vlada TK. “Imaju rok do naredne srijede. Tražimo da se formira Vlada TK i da se stvari u ovom kantonu počinju mijenjati u pozitivnom smjeru. Ukoliko Vlada TK ne bude formirana do naredne srijede mi ćemo ostati ispred Skupštine TK sve dok se to ne dogodi“, kaže Enes Tanović, predstavnik radnika Polihema. Radnicima desetak ugašenih ili opljačkanih firmi danas su se pridružili po prvi put i radnici banovićkog Rudar-investa i tuzlanskog preduzeća Integra-inžinjering. I njihove priče su identične pričama drugih radnika. U preduzećima je otvoren stečajni postupak tokom kojeg su izvedene, kako kažu, razne mahinacije i manipulacije. Radnici su potom prošetali do sjedišta Skupštine TK gdje im se niko nije obratio, a onda su odlučili da odu do Saveza samostalnih sindikata TK i preduzeća Tuzlaputevi. Naredne srijede su ponovo na ulici, a očekuju da će Skupština TK ispuniti njihove zahtjeve. Radnicima su se danas pridružili i članovi neformalne grupe “Srebrenik je naš”.

Taksisti protest

Nakon što su i drugu noć proveli na otvorenom ispred zgrade Općine Tuzla, jednom od štrajkača iz grupe samostalnih autoprevoznika danas je pozlilo, a pomoć su mu ukazali uposlenici Službe hitne medicinske pomoći Tuzla. Podjećamo, podnosioci zahtjeva za dobijanje taksi štandova u ponedjeljak su započeli štrajk glađuboraveći danonoćno pred zgradom Općine. Oni od nadležne općinske službe zahtjevaju da im se dodijele taksi štandovi, kako bi legalno mogli obavljati prevoz putnika i ostvarivati druga zakonom odobrena prava.

Vijesti

Sve se teže živi: cijene neumoljivo rastu, a plate su godinama iste

Istina je da je krompir došao na cijenu od 1 KM, mahune na 7 KM, domaća jaja su i po 5 KM, vreća kukuruza...

Kamp prikolica iz Viteza nagrađena na gotovo svim sajmovima, kupci oduševljeni

Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza pripremili su novi gotovo 100 posto bh. proizvod kojim su pobrali simpatije kupaca iz Europe i svijeta,...

Stiže novo cjepivo protiv korone SANOFI, bit će dovoljna samo jedna doza

Vijest o novom proteinskom cjepivu francuske tvrtke Sanofi, koje bi uskoro trebalo stići u Hrvatsku, izazvalo je zanimanje oko toga je li ono bolje,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,945FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe