13.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021

U Srebreniku održana manifestacija “Berbićev zvjezdanik”

DSCN5809

U organizaciji JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, u četvrtak 15. Marta u plavoj Sali Doma kulture je održana prva kulturna manifestacija simboličnog naziva „Berbićev zvjezdanik“. Prijatelji, nekadašnje kolege i, prije svega ljubitelji pisane riječi na prigodan način još jednom su se prisjetili lika i književnog djela dječijeg pjesnika i dugogodišnjeg novinara Ešrefa Berbića iz Srebrenika. Prema riječima predsjednika organizacionog odbora manifestacije Dževada Nuhanovića, „Berbićev zvjezdanik“ prva je manifestacija ovog karaktera koja, uz čuvanje od zaborava književnog stvaralaštva ovog pjesnika ima za cilj i animiranje mladih, učenika osnovnih i srednjih škola za poetskim stvaralaštvom.

DSCN5814
Ešref Berbić bio je pisac za djecu i prije nego što je objavio zbirke pjesama „Zvjezdanik“ i „Zvjezdano ljeto“ , imao je preko 500 objavljenih pjesama i priča u časopisima za djecu, zajedničkim knjigama, a bio je zastupljen i u udžbenicima za osnovne škole, te brojnim književnim antologijama.- „Bio je pjesnik zvjezdane vokacije, kako su ga ocjenjivali književni kritičari, a ipak najveći dio svog radnog vijeka, proveo je kao urednik i novinar Radio Srebrenika“- istakao je Zejćir Hasić, književnik iz Tuzle, govoreći o Berbićevom stvaralaštvu. Kulturna manifestacija „Berbićev zvjezdanik“ uz Centar za kulturu i informisanje i Narodnu biblioteku Srebrenik, realizovana je u saradnji s obrazovnim ustanovamas područja općine Srebrenik, čiji su učenici uzeli učešće na konkursu za najbolje literarne, likovne i muzičke radove. Ovom prilikom nagrađenima su uručena prigodna priznanja, a najboljim u konkurenciji literarnih radova proglašen je rad Marine Nišandžić člana literarne sekcije pri Narodnoj biblioteci Srebrenik, dok su drugo, odnosno treće mjesto osvojili Mahir Šerifović( Druga O.Š. Srebrenik) i Suada Mehmedović (O.Š. Sladna). Najboljim likovnim radom ocijenjen je rad Inele Ćudić, učenice Prve O.Š. Srebrenik, a nagrade za drugo i treće mjesto dodijeljene su Eldaru Sejdinoviću (O.Š. Duboki Potok) i Ajli Nuhanović iz Druge O.Š. Srebrenik.

DSCN5815
Nagrade za muzičko stvaralaštvo u okviru manifestacije „Berbićev zvjezdanik“ dodijeljene su Harisu Bijeliću i Miralemu Mujiću iz Druge O.Š. Srebrenik, te Amini Kopačić, polaznici Muzičke škole, pri Prvoj O.Š. Srebrenik. Uz ove, organizacioni odbor manifestacije dodijelio je i niz posebnih priznanja i zahvalnica zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su dali svoj doprinos u realizaciji manifestacije. Želja organizatora je da ova manifestacija preraste u još jedan tradicionalni kulturni događaj na području općine Srebrenik.

Novinar: Amir Ibrić

Foto: Dževad omerčić

Vijesti

Sve se teže živi: cijene neumoljivo rastu, a plate su godinama iste

Istina je da je krompir došao na cijenu od 1 KM, mahune na 7 KM, domaća jaja su i po 5 KM, vreća kukuruza...

Kamp prikolica iz Viteza nagrađena na gotovo svim sajmovima, kupci oduševljeni

Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza pripremili su novi gotovo 100 posto bh. proizvod kojim su pobrali simpatije kupaca iz Europe i svijeta,...

Stiže novo cjepivo protiv korone SANOFI, bit će dovoljna samo jedna doza

Vijest o novom proteinskom cjepivu francuske tvrtke Sanofi, koje bi uskoro trebalo stići u Hrvatsku, izazvalo je zanimanje oko toga je li ono bolje,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,945FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe