30.4 C
Srebrenik
Utorak, 27 Jula, 2021

EU pred tvojim vratima u Srebreniku

Srebrenik je osmi grad po redu u kojem provedena dvodnevna  kampanja „ Evropska unija pred tvojim vratima“, koju je pokrenuo Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

debata sume

Tim povodom je u petak  u prostorijama Mješovite srednje škole Srebrenik održana debata sa učenicima ove škole, tokom koje su prezentirani dijelovi nastavnog programa o evropskim integracijama.  Učenicima su se obratili ambasador Republike Češke Tomaš Sunjog, Saša Rajčić predstavnik za press i društvene medije, Dženana Hodžić politička savjetnica EUSR-a, Nataša Malinić politička savjetnica EUSR-a Ureda u Brčkom,  i moderator programa profesorica Samra Šečić. Prema riječima ambasadora Republike Češke učenike  Mješovite srednje škole su zanimale najviše mogučnosti  školovanja u zemljama Evropske unije. Drugog dana kampanje je održana  „Kafa sa EU“ na kojoj su sudjelovali predstavnici  Evropske unije i građani ove opštine. Građani imali priliku predstavnicima Evropske Unije postaviti pitanja vezane za EU ali i saznati više o pristupanju BiH EU.

kafa sa EU

U poslijepodnevnim satima je održan i show „Ja imam talenat“ i „Kviz znanja“.  U takmičenju „Ja imam telenat“ pobjedu je odnio Semil Dedić sa pjesmom „Soldier of fourtene“, dok je drugo mjesto osvojila Almerisa Zukić  a treće mjesto su osvojili Suljkanović Elvedin i Musić Hamza članovi škole REBUS.

SAD_0069

zukicka 3. mjesto

rebus EU

 

U kvizu znanja na kojem su učestvovali učenici srednje mješovite škole Srebrenik pobijedu su odnijeli  Jukić Džemal i Čizmić Adis, dok su Mujanović Lejla i Dobrinjić Midheta osvojile drugo mjesto a Mujezinović Emir i Muratović Denis, treće  mjesto.

kviz

pozornica 2

Cilj kampanje „Eu pred tvojim vratima“  je jačanje svijesti o mogućnostima i izazovima pristupanja BiH Evropskoj uniji, kao i isticanje zajedničkih vrijednosti za BiH i EU kroz različite edukativno-zabavne sadržaje. „Mislim da je to jako bitan projekat zbog integracije u Evropsku Uniju.  To nije stavr koju moraju provoditi samo vlade i pralamenti nego i svi građani, nevladine organizacije i mediji.“ – kazao je ambasador Češke Tomaš Szunyog.

ambasador s mersihom

baloni azra

Nakon dvodnevnog posjeta Srebreniku, kampanja EU pred tvojim vratima će se nastaviti u Prozor – Rami 30. aprila .

publika sala EU

 Autor Mersiha Husičić

Foto Saudin Hamzić

 

 

Vijesti

Dnevni bilten o broju novozaraženih u TK

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu evidentirano je pet novozaraženih korona virusom od testiranog 271 uzorka. Tri novozaražene osobe su iz Živinica, te po...

Zukić: Ako ga delegati izglasaju zakon o obrtu stupit će na snagu

Delegati Parlamenta Federacije BiH sutra će razmatrati Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH. – Ukoliko ga izglasaju bit će omogućeno da stupi...

Region “trese” inflacija, cijene u BiH nastaviće da rastu

U regionu zapadnog Balkana je proteklih mjeseci nakon više godina deflacije došlo do naglog povećanja cijena, navedeno je u novom kvartalnom izvješaju o stanju...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave