U Srebreniku alarmantno – prijavljeno oko 300 klizišta

0

Most tunel

Stanje na području općine Srebrenik je jako kritično. Svi raspoloživi resursi su na terenu. Poplavljeno je oko 1000 stambenih objekata, preko 500 hektara zasijanih površina, porušeno 5 mostova, poplavljene džamije u Bjelavama i Dubokom Potoku, gdje su poplavljene i sve kuće lijevo od podvožnjaka. Odsječene su putne komunikacije za Bjelave, Kuge, Like, Zahiroviće i Ljenobud. Voda je porušila pješački most kod autobuske stanice koji je povezivao dvije strane ovog naselja. Bujica je podrovila magistralni put M – 18 u dužini od 50 metara u blizini tunela, kroz koji teče rijeka. Saobraćaj je potpuno obustavljen. Policija preusmjerava vozače na alternativne pravce. U naselju Bare pod vodom je više od 20 objekata. Na Kiseljaku je oštećen nasip, koji je brzom intervencijom saniran. Na ovom mjestu je dežurna ekipa s opremom, za slučaj potrebne brze intervencije, kako bi se izbjegla još veća katastrofa.  U naselju Sječe poplavljeno je 20-ak stambenih objekata od nabujale Slanjanske rijeke.

Tunel kliziste

Centar Špionice, svi mostovi i putne komunikacije su pod vodom. Od ostatka općine su odsječena naselja Kosica, Tutnjevac, Hrgovi Gornji i Cerik. Teška situacija je na Ormanici, gdje je probijen nasip i poplavljen pristupni most za G. Hrgove.

tunel kliziste2

U Jasenici je, zbog nabujale Jaseničke rijeke od ostatka općine odsječeno 20-ak kuća. U Lisovićima prekinuta putna komunikacija za naselje Ahmetovići, gdje je poplavljeno nekoliko stambenih objekata. Dio naselja Mahala je poplavljen, a nekoliko porodica blokirano u svojim domovima. Na raskršću puta za Podorašje i Avdibašiće, voda je poplavila okolne objekte, a putna komunikacija za sva naselja na MP Podorašje je prekinuta. Na potezu od Previla i BP Gazzprom, pa do Asfaltne baze Jata, rijeka Tinja se razlila uširini od oko 300 metara i poplavila nekoliko stotina stambenih objekata. Registrovano je 300 klizišta, od jutros 50 novih. Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik, zajedno s Gorskom službom spašavanja, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom i građanima, u akcijama spašavanja, evakuisala je 4o osoba. Zahtjevi za pomoć stižu sa svih strana. 70 porodica je preventivno izmješteno iz ugroženih područja. Načelnik općine Srebrenik, od jutros obilazi ugrožena područja i apeluje na stanovništvo na samoorganizaciju i slušanje uputa Civilne zaštite. Crveni križ Srebrenik, zajedno s volonterima Kluba mladih CK je mobilan, pruža se pomoć ugroženom stanovništvu. U sjedištu CK je otvoren sabirni centar u koji građani donose ćebad, hranu, higijenska sredstva i ostale potrpštine za najugroženije.

tunel kliziste3

Van funkcije je trafo stanica TS _ 20k/V, locirana na Ekonomiji u Tinji Gornjoj, a koja snabdijeva 20-ak trafo stanica i naselja, tako da je veći dio MP Duboki Potok, Tinja i Podorašje bez struje. Ekipe elektrodistribucije ne mogu prići ovom objektu, kako bi ga ponovo stavili u funkciju. Raduje jedino informacija da je nivo rijeke Tinje na Koprića mostu trenutno 3, 30 metara, što je u odnosu na jučerašnjih 4, 20 metara, itekako ohrabrujuće.

tunel kliziste5

tunel kliziste6

tunel kliziste7

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here