Prva osnovna škola Srebrenik danas je organizovala pokaznu vježbu pod nazivom „Odgovor nesreći 2014”

0

Vjezba

Javna ustanova Prva osnovna škola Srebrenik danas je organizovala pokaznu vježbu pod nazivom „Odgovor nesreći 2014.“Radi se o vježbi evakuacije učenika i uposlenika u slučaju požara u JU Prva osnovna škola Srebrenik. Svaka ustanova je dužna organizirati evakuaciju i spašavanje u slučaju iznanadnog događaja koji može ugroziti život i zdravlje svih koji se u tom vremenu nalaze u objektu i osposobiti osobe koje će provoditi evakuaciju u skladu s Planom evakuacije. Vježba evakuacije i spašavanja je organizovana u skladu s Planom evakuacije i spašavanja Prve osnovne škole Srebrenik. Vježba je počela simulacijom požara u prostorijama škole u 11:00  sati. Dežurni nastavnik je obavijestio direktoricu o požaru.Direktorica je nakon procjene situacije izdala nalog za uzbunu nakon čega je počela evakuacija učenika i uposlenika. Istovremeno je dojava o požaru upućena Policijskoj stanici i PVJ Srebrenik.

vjezba1

Do 11:03 svi učenici i uposlenici su napustili zgradu i izašli na travnati dio ispred škole, odakle su posmatrali intervenciju vatrogasaca, policije i ekipe Hitne medicinske pomoći. Prilikom izlaska dvoje učenika je simuliralo povrede koje su moguće u takvoj situaciji (arterijsko krvarenje podlaktice i zatvoreni prelom potkoljenice). Ekipa Prve pomoći Prve osnovne škole Srebrenik je prepoznala povrede i pružila prvu pomoć povrijeđenima do dolaska vozila SHMP Doma zdravlja Srebrenik. Na mjesto događaja su prvi stigli policajci, nakon njih 3 vozila PVJ Srebrenik, te je ustanovljeno da su dvije osobe ostale zatočene u jednoj prostoriji nakon čega su vatrogasci krenuli u akciju spašavanja. Na teren dolazi SHMP Srebrenik, odvozi povrijeđene sa saniranim povredama. Vatrogasci iznose jednog, a zatim drugog zatočenog iz prostorija škole. Oboje su u besvjesnom stanju i do dolaska SHMP Srebrenik ekipa prve pomoći ih stavlja u bočni položaj. Odvoženjem i ovo dvoje povrijeđenih vježba je zvanično završena u 11:20h. Sudionici ove vježbe su: učenici ( cca 350 ), uposlenici ( cca42), ekipa Prve pomoći Prve osnovne škole, Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik, Služba hitne medicinske pomoći Srebrenik, Policijska stanica Srebrenik. U analizi vježbe je zaključeno da je uspješno izvedena, te je poželjno da se izvodi jednom godišnje. Iskreno se nadamo da nam ovakva intervencija neće biti potrebna.

 vjezba2

Zahvaljujemo se: Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Srebrenik, Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik, Policijskojstanici Srebrenik, NTV Jata, Radio Srebrenik, Srebrenik Net, dopisništvu Avaza, te dopisništvu RTV TK, stoji u saopštenju koje je potpisala Almira Džanić, direktor JU Prva osnovna škola Srebrenik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here