Trgovci “Gradačačke pijace” posjetili načelnika Općine Srebrenik

0

Posjeta

Danas je grupa od osamnaest  srebreničkih trgovaca koji su radili na Novoj pijaci “Porebrice”  poznatijoj kao “Gradačačka pijaca”  posjetilo je Općinu Srebrenik. U jednosatnom razgovoru sa općinskim načelnikom   Nihadom Omerovićem,  iznijeli su svoje probleme nastale katastrofalnim požarom, u zoru proteklog ponedjeljka. Izgorjelo je tada 480 aktivnih radnji sa robom i svim inventarom, ali i još dosta propratnih objekata i radnji koje nisu bile u funkciji.
Svi oni su uzeli radnje pod zakup od firme “Nova pijaca” d.o.o. i uredno plaćali zakupninu i ostale namete koje su imali, pa i mjesečnu naknadu za obezbjeđenje i sigurnost objekata i robe. Na žalost sada su ostali, kako su rekli, na ledini, bez radnji, robe i posla.
koridor4
Upoznali su načelnika da je po njihovim saznanjima Općina Gradačac već donijela Odluku o oslobađanju plaćanja koncesije – zakupnine za 2016. godinu, pa će im i to biti od pomoći kako bi prebrodili ove teške trenutke. Rekli su da su mnogi već dolazili na lice mjesta i obećavali pomoć, a prema nekim informacijama i predstavnici pojedinih ambasada i prijateljskih zemalja.
Posjeta
Općinski načelnik je svima izrazio žaljenje zbog pričinjene štete i obećao svesrdnu pomoć oko iznalaženja mogućnosti i načina da se preko viših nivoa vlasti obezbijedi potrebna pomoć. Već sutra će biti upućeni pismeni zahtjevi i molbe za pomoć domaćim i stranim institucijama, kao i dopis Općini Gradačac. Zajedno je konstatovano da se čim prije podignu nove radnje i omogući početak normalnog rada na ovoj pijaci od koje samo u Općini Srebrenik direktno ili indirektno živi nekoliko hiljada ljudi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here