BiH postaje zemlja staraca

0

demographics1

Dok je prije nekoliko godina BiH svake godine gubila jedan gradić, posljednjih godina gubi grad srednje veličine. Situaciju pogoršava i stalno iseljavanje stanovništva, jer je do sada iz BiH migriralo 1,7 miliona ljudi, od čega 70.000 u posljednje dvije godine, uglavnom mladih.

Broj stanovnika u BiH u idućih 20 godina neće se mnogo povećati, a ako bude nastavljena sadašnja tendencija stope nataliteta i mortaliteta za 300 godina na ovim prostorima više neće biti stanovnika, pokazuju procjene demografa UN i studija rađene za potrebe Crvenog krsta BiH.

Broj umrlih u BiH je već desetak godina zaredom veći od broja rođenih, čak i za više od 5.000, piše zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH piše, pozivajući se na ove procjene.

Kad se posmatra struktura stanovništva, BiH postaje zemlja staraca i za 35 godina će ih biti dvostruko više nego sada tako da će ovaj prostor imati najveći broj stanovnika starije dobi.   Već sada je broj stanovnika starijih od 65 godina u strukturi stanovništva izjednačen sa brojem mladih do 17 godina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here