Općina Srebrenik se pobratimila sa turskim gradom Edremit

0

Početkom februara 2016. godine delegacija privrednika općine Srebrenik, predvođena načelnikom općine Srebrenik Omerović Nihadom, posjetila je Tursku, gdje je općina Srebrenik, po prvi put u svojoj historiji, ozvaničila veze sa nekim gradom.

Turska nacelnik
Detalji sa potpisivanja protokola o bratimljenju

Na prigodnoj svečanosti potpisan je Protokol o bratimljenju općine Srebrenik sa gradom Edremit u Turskoj oblasti Balikesir. Općina Edremit ima ukupno 140.000 stanovnika i nalazi se na obali Egejskog mora. Inače prve aktivnosti bratimljenja općine Srebrenik sa turskom općinom Edremit su pokrenute jošš u decembru 2011. godine, a veliku pomoć u ostvarivanju kontakata je pružžio počasni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj Ahmet Kemal Baysak.

Turska nacelnik 1
Kamil Saka, gradonačelnik grada Edremit i Nihad Omerović, načelnik općine Srebrenik

Druga općina s kojom će općina Srebrenik pokrenuti aktivnosti na bratimljenju, tokom boravka u Turskoj, je općina Efeler u oblasti Aydin. Efeler je centralna općina u Aydinu i ima oko 270.000 stanovnika. –“Općina Srebrenik ima potrebu za uspostavljanjem kvalitetnih ekonomskih, kulturnih, sportskih, obrazovnih i drugih veza sa drugim općinama i gradovima, te nam je velika čast i zadovoljstvo ššto je konačno doššlo do realizacije bratimljenja sa Općinom Edremit, a nadamo se uskoro i sa općinom Efeler. Napominjem da potpisivanje protokola o bratimljenju neće ostati samo mrtvo slovo na papiru te ćemo našše domaćine u Turskoj pozvati da, u ššto kraćem roku, organizuju uzvratnu posjetu kako bi im predstavili Srebrenik i njegove potencijale”-istakao je načelnik Omerović nakon ceremonije potpisivanja bratimljenja sa gradom Erdemit, saopćeno je iz općine Srebrenik.

Turska nacelnik 2
Protokol o bratimljenju općine Srebrenik i grada Edremit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here