“Smrt u Sarajevu” najbolji po mišljenju filmskih kritičara

0

berlinale

Film bh. režisera i oskarovca Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” nagrađen je na 66. filmskom festivalu Berlinale. Dobitnik je nagrade FIPRESCI, nagrade o kojoj odlučuju filmski kritičari.

Ovo je bio sjajan projekt, hvala vam na nagradi. Također, ovo je jedna od mojih najljepših premijera, sva moja ekipa je tu. Hvala producentu koji me je nagovorio da nastavim rad kada sam bio gotovo odustao. Predivno je biti ovdje, hvala svima”, kazao je Tanović na dodjeli nagrade koju je dobio na svoj rođendan.

Radnja filma snimanog u maju prošle godine smještena je jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”, a u glavnoj ulozi našao se francuski glumac Jacques Weber.   U filmu glume i bh. glumci poput Izudina Bajrovića, Snežane Vidović, Vedrane Seksan, Muhameda Hadžovića, Fakete Salihbegović-Avdagić, Aleksandra Seksana, Borisa Lera, Rijada Gvozdena, Amara Selimovića, Lune Zimić-Mijović, Milana Pavlovića i drugih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here