18.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Upis prvačića u TK u martu: Šta je potrebno za upis?

Prvačići-580x333

U martu počinje upis prvačića u osnovne škole Tuzlanskog kantona. Osnovne škole u Tuzlanskom kantonu počele su pripreme za upis prvačića. Komisije za upis učenika su formirane, a čine ih pedagozi i nastavnici razredne nastave. Vršit će procjenu psiho-fizičke spremnosti djece za nastavu. Obavezan je upis djece koja do 1. septembra navršavaju šest godina. Ukoliko navedena komisija u jednoj školi procijeni da dijete nije spremno za nastavu, njegov polazak u školu može se odgoditi za narednu godinu. U školskoj 2016./2017. godini učekuje se da će broj upisanih prvačića biti na prošlogodišnjem nivou.

”Roditelji, staratelji dužni su školi prilikom upisa dostaviti dokaz o mjestu prebivališta, rodni list i ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove”, navodi Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Upis djeteta u školu treba da bude svečan čin, slaže se i ministar Muratović. Stoga ne bi trebalo biti straha od ove obaveze najmlađih. Škole u Tuzlanskom kantonu već su i tehnički pripremljene za upis.

”Škole su već pripremile određene aktivnosti na uljepšavanju svojih prostorija, gdje će našim prvačićima biti ugodnije, ljepše i gdje će provesti svoj naredni period školovanja”, ističe Muratović.

Predškolsko obrazovanje u TK je sada obavezno, tako da će djeca, a misli se na one koji će u septembru krenuti u prve razrede, tokom aprila pohađati i organiziranu predškolsku nastavu. Zbog toga je, kako ističe resorni ministar i pomjeren upis prvačića na prvu polovinu marta. Predškolske ustanove u obavezi su da tokom aprila organizuju ovaj vid obaveznog predškolskog obrazovanja. U prethodnoj godini obuhvat djece predškolskim obrazovanjem bio je veći od 99 posto. Iz godine u godinu, početkom septembra, svjedoci smo da se i učenici i roditelji sve češće suočavaju sa promjenom učitelja i više puta tokom jedne godine, pa nije rijedak slučaj da najmlađi koji se brzo vezuju za učitelje i učiteljice, prvo polugodište završe sa drugim učiteljem, u odnosu na prvobitnog.

”Mi ćemo se potruditi kroz konkursnu proceduru da ona bude sprovedena na vrijeme, da se do samog početka školske godine riješe sve nedoumice kada je u pitanju prijem zaposlenika i shodno tome nadam se da neće biti nekih posebnih turbulencija kada su radna mjesta u pitanju”, tvrdi resorni ministar.

Već je u pripremi novi Pravilnik za prijem uposlenika. Ministar Muratović vjeruje da će to biti završeno u adekvatnim rokovima, kako bi nastava počela na vrijeme.

RTV Slon

Vijesti

Nova pravila za ulazak državljana BiH u Njemačku

Njemačka je 12. septembra zbog pogoršane epidemiološke situacije ponovo proglasila Bosnu i Hercegovinu državom visokog rizika zbog čega su uvedena nova pravila za naše...

Održana 7. sjednica GV Srebrenik

Nakon duže pauze zbog sezone godišnjih odmora, danas je u Srebreniku zasijedalo Gradsko vijeće. Sedmu po redu vijećničku  sjednicu karakterisao je  obiman dnevni red...

U Seoni otvoreno prvo registrovano sklonište za napuštene pse

U mjestu Seona otvoreno je prvo sklonište za napuštene životinje na gradskom području Srebrenika i prvo na području Tuzlanskog kantona sa Traces dozvolom za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe