14.3 C
Srebrenik
Subota, 18 Septembra, 2021

Značaj rezidbe za dobar rod

rezidba

Rodna stabla pravilnom rezidbom u određenoj mjeri se podmlađuju uklanjanjem starijeg rodnog drveta.

Jabuke i kruške neće obilno roditi i imati kvalitetne plodove ukoliko se stabla neredovno i nepravilno orezuju. Rodna stabla pravilnom rezidbom u određenoj mjeri se podmlađuju uklanjanjem starijeg rodnog drveta, koje se zamjenjuje jednogodišnjim najprodukrtivnijim grančicama.

Ukoliko je duž starijeg rodnog drveta veći broj naboritih i krutih rodnih grančica, treba ih preraditi na desetak santimetara. Ne smijju da se skraćuju, već se uklanjaju do osnove. Vite rodne grančice uglavnom dopiru do perferije krune, pa ni njih nikada ne treba skraćivati jer se na vrhu grančice nalazi mešovit pupoljak koji donosi rod. Ukoliko je potrebno mogu se prorediti odsjecanjem do osnove. Isto pravilo važi i za takozvane rodne kolače sa kojih se dobijaju vrlo kvalitetni plodovi.

Veoma je bitno da se starije rodno drvo svake godine na određenom mjestu skraćuje. Kako se rodni potencijal (rodne grančice) ne bi centrifugalno udaljavao ka periferiji i na taj način ogoljevale skeletne grane jer se na lukovima savijenih grana mogu da pojave vodopije (nerodni prirast).

U unutrašnjost krune često ne može da prodre svjetlost pa su zametnuti plodovi sitniji i nedovoljno obojeni. Zato se u redovnoj zimskoj rezidbi unutražnjost krune proređuje, ali se pri tome pazi da se rodne grančice suviše ne udalje ka periferiji.

Prilikom rezidbe treba uvijek otklanjati vodopije – vertikalne grane koje ne sadrže rodne pupoljke. Međutim, djelimičnim skraćivanjem vrha i povijanjem do određenog ugla i vodopije mogu da se transformišu u rodno drvo, ali ova operacija se obavlja samo ako nema dovoljno rodnih grančica.

izvor: NezavisneNovine

Vijesti

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

Stay Connected

21,988FansLike
2,940FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe