27.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Danas je Svjetski dan zaštite potrošača – BiH uzor treba biti EU?

marke

Prava potrošača u Evropskoj uniji temeljna su prava i u vrhu su prioriteta, kazao je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon sjednice Vijeća za zaštitu potrošača održane povodom obilježavanja 15. marta, Svjetskog dana prava potrošača.

Kazao je da osim tijela koje su uspostavile institucije u BiH postoje brojna tijela i organizacije koje se bave zaštitom potrošača, zbog čega je na današnjoj svečanoj, kako ju je nazvao Šarović, sjednici razgovarano o prioritetima u ovoj oblasti.

Ocijenio je da glas potrošača u BiH mora biti snažniji, dodajući da potrošači trebaju imati priliku da daju svoj stav o svakoj odluci koja se tiče svakog potrošača, među njima su i povećanje poreza, cijene električne energije, akciza za naftu, duhan i bezalkoholna pića.

Pomoćnik ministra i predsjedavajući Vijeća za zaštitu potrošača BiH Dragan Milović naglasio je da se od 2006. godine, kada je donesen Zakon o zaštiti potrošača, u javnosti o ovom pitanju mnogo više govori, a postignuti su i određeni rezultati, ali je preostalo još mnogo posla da bi se prava potrošača podigla na nivo onih u Evropskoj uniji.

Pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača BiH Ljubica Čolović podvukla je da u BiH potrošačku legislativu čini Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o hrani, Zakon o općoj sigurnosti proizvoda, Zakon o obligacionim odnosima i drugi pravni akti.

– Pravna legislativa propisala je da potrošač ne može biti uskraćen za prava koja su mu data, njih se čak ne može ni odreći, ali ipak prava potrošača u BiH se svakodnevno krše. To pokazuju brojne žalbe koje zaprima Institucija ombudsmana – pojasnila je Čolović.

Dodala je da se žalbe odnose na sve sektore, a najbrojnije su žalbe u sektoru ekonomskih usluga od općeg interesa i to su one koje podrazumijevaju podmirivanje osnovnih potreba građana poput komunalnih usluga, isporuka energije i vode, poštanske i telekomunikacijske usluge te javni transport.

Ujedinjene nacije (UN) ustanovile su Međunarodni dan prava potrošača 1983. godine, a Bosna i Hercegovina je Zakonom o zaštiti potrošača donesenim 2006. ozakonila prava potrošača.

Fena

Vijesti

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Iseljavanje nakon otvaranja Njemačke: Hrvatski kantoni manje pogođeni od bošnjačkih

Jaki egzodus iz cijele BiH počeo je nakon 2017. godine liberaliziranjem tržišta rada Njemačke i drugih EU zemalja za radnu snagu s Balkana, i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe