Kako ukloniti pesticide s namirnica?

Pojedino voće i povrće tijekom godine se prska čak 26 puta: otkrivamo kako ukloniti pesticide s namirnica i ponovno ih učiniti zdravim za jelo.

Povrće,svjetskiDanZdravlja

Jabuka tretirana pesticidima ima jednaku količinu vitamina i minerala kao i ona koja nije ni taknuta – ali da bismo iz voća i povrća dobili najvažnije, treba znati kako s njim postupati.

Urbana legenda kaže da trebate potopiti voće i povrće u sodu bikarbonu, ali mislim to je samo legenda, zato što dio pesticida penetrira ili se nalazi u samoj biljci što bi značilo da ne možete to isprati preko sode bikarbone.

Većina ovih modernih pesticida se topi u vodi i ne može preživjeti na visokim temperaturama.

“Jagode možemo oprati pod snažnim mlazom vode, ostaviti čak do pola sata unutar vode i onda tu vodu ponovno izliti van i ponovno isprati. Drugi način uklanjanja pesticida je guljenjem ili četkanjem povrća i voća”, savjetuje Gluhak.

Sjećate se kako vas je majka učila da se salata pere list po list. I ne samo to.

Definitivno se preporučuje da se duže pere, da  se ostavi čak i namočenu nekoliko sati tek da je onda konzumira”.

 No sve navedeno ne vrijedi kada su agrumi u pitanju. Kod njih je potreban poseban oprez. Ako su tretirani – njihova kora nije za jelo niti za ribanje u kolače pa čak i ako ste limun ili naranču dobro izribali četkom. Ali pulpa je, kažu stručnjaci, potpuno zdravstveno ispravna za jelo iako i u njoj ima otrova.

Izvor: RTV Slon

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave