7.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 26 Septembra, 2021

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja maja?

vrijeme

Iako svi znamo da je proljeće ćudljivo, poprilično živahno godišnje doba, svoju promjenjivu narav posebno je pokazalo u prethodnih mjesec dana. Temeprature zraka nisu bile visoke, čak i ispod godišnjeg prosjeka, a protekli period obilježila je kiša, grmljavina i pljuskovi. Za sve oni koji planriaju izlete ili porodična okupljanja na otvorenom ni za naredni period ne donosimo baš lijepe vijesti. Slično vrijeme nastavit će se sve do 16. maja. Preovladavat će nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Intenzivnije padavine praćene grmljavinom i niskim temperaturama zraka, očekuju se već sutra.

„Od četvrtka 12. maja uslijedit će pad temperature zraka, tako da će se maksimalne temperature kretati od 9 do maksimalno 20 stepeni. Prema sinoptičkim kartama od utorka, 17. maja očekuje se stabilizacija vremena i lagani rast maksimalne temperature zraka.“, kazao je Dženan Zulum, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH.

Nakon izuzetno kišnog perioda, i nešto nižih temperatura zraka, čini se da smo se svi zaželili sunca i pravog proljeća. No, promjenjivo vrijeme nastavit će se do kraja mjeseca. Kontinuirano će se smjenjivati kiša i sunčani intervali. Jače naoblačenje praćeno kišom i pljuskovima obilježit će i narednu sedmicu, naročito petak i subotu, 20. i 21. maj.

„Moram da naglasim, da sve u svemu, prema dugoročnim prognozama otprilike nas očekuje po pitanju temperature, temeprature će biti u granicama višegodišenjeg prosjeka. Prosječna temepratura u Tuzli iznosi 14, 8 stpeni, dok za Gradačac ta temperatura iznosi 15,9.“, dodao je Zulum.

Osim nešto sunčanijih dana početkom aprila, lijepog vremena u suštini nije bilo. Mnogi koji su već spakovali zimsku odjeću, bili su primorani da je ponovno vrate u ormare, a ne možemo zaboraviti i snijeg koji je zapadao u aprilu.

„Promjenjivost vremena je takva, tako da ako gledamo i uporedimo ovu godinu, očekivane količin padavine, možemo da kažemo da će one biti nešto niže u zadnjih pet ili šest godina koliko su se te padavine mjerile.“, istakao je Zulum.

Ako je suditi po prognozama meteorologa klima nam je sve sličnija Velikoj Britaniji. Kišovito, sunčano sa pljuskovima i grmljavinom i vjetrovito sa temperaturama zraka do 23 stepena Celzijusa, bit će do i kraja mjeseca.

Vijesti

Tablete za liječenje korone mogle bi biti dostupne za nekoliko mjeseci

Najmanje tri obećavajuća antivirusna lijeka koja bi mogla spriječiti simptome i ograničiti prijenos Covid-19 nalaze se u kliničkim ispitivanjima. Stručnjaci smatraju da najviše obećava lijek...

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe