18.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Održana promocija romana “Gluhi razgovori”

dzombicramoucoknjiga2016.jpg_2016-05-18

Juče je u prepunoj Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku održana promocija romana Džombić Rame Uče pod nazivom “Gluhi razgovori”. Promotori su bili Kemal Nurkanović, Dževad Nuhanović, Sadil Mehmedović  i Nedžad Bešić .

Profesor Nuhanović je, u svom obraćanju prisutnima,  govorio o leksici romana, te istakao da se u romanu vidi i potreba autora da koristi izvorni bosanski jezik koji se govori u  bosanskim kućama i mahalama.

Sadil Mehmedović je u svom obraćanju  zaključio da je roman “Gluhi razgovori”, u stvari nastavak prvog Učinog romana “Samo priča”, likovi su isti, a radnja se nastavlja. Kako je istakao Mehmedović prva autorova želja je da pokuša da spasi od zaborava jedno burno vrijeme, u prvom romanu je to vrijeme Austro-Ugarske vlasti, a u romanu “Gluhi razgovori” je to vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Na kraju svoga obraćanja je rekao:- “Ovo je priča i o nama, i neka je, idemo da vidimo kakva je … a ja vam kažem, dobra je.”

046

Likovni umjetnik Nedžad Bešić je izrazio zadovoljstvo jer je dizajnirao omot još jedne knjige koja je napisana u Srebreniku, a segmente iz romana je govorio Siniša Kahvić, mladi glumac iz Srebrenika.

Autor djela, Ramo Džombić Učo, rođen je 1953. godine, a čitav svoj radni vijek je proveo u svom rodnom mjestu,  Gornjem Srebreniku, kao učitelj. -“Ovaj roman je nastavak mog prvog romana “Samo priča” sa istim likovima i radnjom koja govori o ljudskoj pohlepi, pakosti, gramzivosti i starosti u kojoj se kada se svode računi shvati da smo uvijek na gubitku,”- istakao je autor.

Promocija je organizovana u saradnji sa Centrom za kulturu Srebrenik i Narodnom bibliotekom u Srebreniku.

Vijesti

Nova pravila za ulazak državljana BiH u Njemačku

Njemačka je 12. septembra zbog pogoršane epidemiološke situacije ponovo proglasila Bosnu i Hercegovinu državom visokog rizika zbog čega su uvedena nova pravila za naše...

Održana 7. sjednica GV Srebrenik

Nakon duže pauze zbog sezone godišnjih odmora, danas je u Srebreniku zasijedalo Gradsko vijeće. Sedmu po redu vijećničku  sjednicu karakterisao je  obiman dnevni red...

U Seoni otvoreno prvo registrovano sklonište za napuštene pse

U mjestu Seona otvoreno je prvo sklonište za napuštene životinje na gradskom području Srebrenika i prvo na području Tuzlanskog kantona sa Traces dozvolom za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe