18.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Sok od višanja snižava krvni pritisak kao i lijekovi

Konzumiranje soka od višanja može sniziti povišeni krvni pritisak u istoj mjeri kao i lijekovi, rezultat je nove studije.

visnje

Novo istraživanje sa British Northumbria univerziteta pokazalo je kako sok od višnje reducira povišen krvni pritisak za sedam posto, postotak koji se može mjeriti i sa efektom lijekova za povišen krvni pritisak.

Učesnici u studiji su patili od rane hipertenzije (povišenog krvnog pritiska, najmanje 130/90) i bili su podijeljeni u dvije grupe. Jednoj je grupi dato 60 ml pravog soka od višnje, dok je druga dobila istu tu količinu soka samo s okusom i bojom višnje koji je trebao djelovati kao placebo.

Učesnicima su uzeti uzorci krvi, kao i izmjeren pritisak prije i poslije konzumiranja soka, te su praćeni u sljedećih osam sati.

Kod osoba koje su pile pravi sok od višnje zabilježeno je sniženje krvnog pritiska u tri sata nakon konzumiranja pića.

Istraživači vjeruju kako se ovo dešava iz razloga jer se u soku od višnje nalazi visoka koncentracija fenolske kiseline, antioksidansa. Bobičasta voća, pogotovo višnje, trešnje, borovnice, kupine, ribizle i jagode spadaju u grupu namirnica koje sadrže najviše antioksidansa.

Spojevi fenola u biljkama posjeduju važna antioksidativna svojstva, sprečavajući tako stvaranje mnogih patoloških stanja kao što su raka ili kardiovaskularne bolesti na način da neutraliziraju slobodne radikale tijela.

Ranije su studije također pokazale blagodati soka od višnje. U jednoj od njih, objavljenoj u publikaciji European Journal of Nutrition, stoji kako odrasli koji piju sok od višnje spavaju u prosjeku 39 minuta duže.

Još neke studije su pokazale kako sok od višnje pomaže bržem oporavku mišića nakon napornog vježbanja.

Vijesti

Nova pravila za ulazak državljana BiH u Njemačku

Njemačka je 12. septembra zbog pogoršane epidemiološke situacije ponovo proglasila Bosnu i Hercegovinu državom visokog rizika zbog čega su uvedena nova pravila za naše...

Održana 7. sjednica GV Srebrenik

Nakon duže pauze zbog sezone godišnjih odmora, danas je u Srebreniku zasijedalo Gradsko vijeće. Sedmu po redu vijećničku  sjednicu karakterisao je  obiman dnevni red...

U Seoni otvoreno prvo registrovano sklonište za napuštene pse

U mjestu Seona otvoreno je prvo sklonište za napuštene životinje na gradskom području Srebrenika i prvo na području Tuzlanskog kantona sa Traces dozvolom za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe