14.3 C
Srebrenik
Subota, 18 Septembra, 2021

Više desetina hiljada vjernika na jednom od najčuvenih dovišta Ajvatovice kod Prusca

Ajvatovica

Na jednom od najpoznatijih i najučevenijih dovišta, na 506. manifestaciji Dani Ajvatovice i ove godine tradicionalno se okupilo više desetina hiljada muslimana vjernika cijele Bosne i Hercegovine.

Ajvatovica je duboko ukorijenjena u identitet Bošnjaka, a smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je održan prvi pohod Ajvatovici, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske.

Poznata je legenda da je Ajvaz-dedo 40 jutara iz Prusca dolazio na ovo mjesto moleći Allaha dž.š. da u Prscu proteče voda.

Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda koju i danas posjetioci Ajvaz-dedine stijene imaju priliku okusiti.

Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

Prije toga dedo je sanjao da su se dva ovna sudarila na mjestu gdje je stijena pukla te iz koje je voda i potekla.

Za ovo vjerovanje zna svaki od desetina hiljada vjernika koji je danas došao na Ajvatovicu.

Stotine konjanika iz cijele BiH su došli na ovo dovište.

Ahmed ef. Adilović muftija travnički nakon što je sa 40 imama prošao stazom kroz stijene i nakon proučene dove kazao je da je moto ovogodišnje Ajvatovice “Tradicijom do identiteta”.

Vijesti

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

Stay Connected

21,988FansLike
2,940FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe