11.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Legenda boksa Muhammad Ali preminuo u 74. godini

Bokserska legenda Muhammad Ali preminuo je u 74. godini života, a mnogi će ga svrstati među najbolje sportiste koje je svijet vidio.

muhamed ali

Rođen je kao Cassius Marcellus Clay 17. januara 1942. godine, a jedan od zanimljivih detalja iz njegovog života svakako je i prelazak na islam.

Ali je pojasnio da se sa islamom upoznao preko pokreta Nation of Islam, a 1962. godine sreo je Malcolma X koji mu uskoro postaje duhovni učitelj i politički mentor.

Zvanično, tek 1964. objavljeno je da je Cassius Marcellus Clay primio islam te da će koristiti ime Muhammad Ali.

Ali je kasnije izjavljivao da je ime Cassius Marcellus Clay ropsko. Nakon što se Malcolm X razišao sa pokretom Nation of Islam Ali mu je okrenuo leđa za čim je kasnije žalio.

Nation of Islam u to vrijeme je u najmanju ruku bio kontroverzan smatrajući sve bijelce neprijateljima i robovlasnicima pri čemu su, uglavnom, propovijedali šiitsku verziju islama.

Ali će 1975. prihvatiti sunitsku verziju islama kojoj će ostati vjeran do kraja.

Jedna od njegovih poznatih izjava jeste i da mu činjenica da je osvojio svijet nije donijela satisfakciju.

“Bog mi je dao ovu bolest da bi me podsjetio da je On broj jedan”, rekao je Ali.

Ali je odbio regrutovanje i slanje u Vijetnamski rat zvanično se pozivajući na prigovor savjesti uz pojašnjenje da ne želi učestvovati u “kršćanskim ratovima”.

Nakon što se stav javnosti u SAD prema ratu u Vijetnamu vremenom promijenio, Ali je postao jedan od lidera antiratnog pokreta donekle mijenjajući retoriku o razlozima odbijanja služenja vojske.

Kad je Muhammadu Aliju ponuđena zvijezda sa njegovim imenom na Holivudskom šetalištu slavnih (Hollywood Walk of Fame) on je to odbio rekavši:

“Nemoguće je da dopustim ljudima da gaze po imenu Muhammad.”

Kako bi sačuvali uspomenu i odali priznanje najpoznatijem profesionalnom bokseru u historiji, nađeno je alternativno rješenje – zvijezdu s imenom Muhammad postavili su na zid zgrade uz šetalište.

Izvor: Klix.ba

Vijesti

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe