11.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Zaštiti hranu i životinje: Od ponedjeljka zaprašivanje protiv komaraca u TK-u

 Zaprašivanje sa zemlje protiv adultnih formi komaraca na području Tuzlanskog kantona obavljat će se od ponedjeljka 6. juna, i to u slivu rijeke Spreče na području općina: Živinice, Kalesija, Lukavac, Gračanica i Doboj Istok, te sliv rijeke Tinje na području općina Srebrenik i Tuzla kao i obale jezera: Modrac, Hazna, Vidara, Snježnica i Plane.

zaprasivanje

Zaprašivanje će obavljati dva specijalizovana vozila preparatom Neopitroid premium, ukoliko meteouvjeti i temperatura zraka dozvole.

Tokom zaprašivanja sve osobe a naročito sa hroničnim respiratornim bolestima i dišnim tegobama, kao i hrana, te pčele i sve ostale domaće životinje treba skloniti od direktnog uticaja sredstva koje će se raspršivati. U tu svrhu preporučuje se prije zaprašivanja skloniti sve životinje i hranu koja je pohranjena na otvorenom, a tokom zaprašivanja zatvoriti prozore i boraviti u zatvorenom prostoru.

Svu hranu, voće i povrće koje neće biti moguće zaštititi prilikom zaprašivanja potrebno je nakon zaprašivanja, a prije upotrebe, dobro oprati kako bi se izbjegli neželjeni utjecaji sredstava za adulticidni tretman komaraca.

Upozoravaju se pčelari da preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, a one se sastoje u natkrivanju pčelinjih društava sa kartonom ili drugim priručnim sredstvima. Insistira se da se pčelinja društva ne zatvaraju.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, tretman će se prolongirati za naredni dan.

Izvor: Tuzlainfo / Foto: Ilustracija

Vijesti

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe