22.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Agencija za sigurnost hrane: U BiH nema opasnih Kinder čokoladica

Njemačka organizacija za zaštitu potrošača Foodwatch uradila je testove koji su otkrili da su čokoladice Kinder i druga dva brenda pozitivni na opasne supstance koje izazivaju rak. Iz Agencija za sigurnost hrane BiH kazali su za Klix.ba kako do sada nisu dobili informaciju da su na tržište BiH isporučeni ovi neispravni proizvodi.

kinder cokolada

Podsjetimo, u čokoladicama Ferrero Kinder Riegel, Lindt Fioretto Nugat Minis i Sun Rice Classic pronađena su tzv. aromatična mineralna ulja koja su kancerogena.

“Odmah po saznanju, Agencija je pristupila prikupljanju i evaluaciji dostupnih podataka o utjecaju mineralnih ulja, primarno aromatskih ugljikovodika iz mineralnih ulja (MOAH) i zasićenih ugljikovodika iz mineralnih ulja (MOSH) na zdravlje potrošača. Također, od nadležne službe Evropske komisije (DG SANTE) zatražili smo podatke kojima ista eventualno raspolaže po navedenom predmetu. Do ovog trenutka Agencija putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) nije dobila informaciju da su na tržište BiH isporučeni zdravstveno neispravni proizvodi koji bi se mogli dovesti u vezu s istraživanjem Foodwatcha”, rekli su nam iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Naveli su i kako trenutno ne raspolažu službeno potvrđenom informacijom da su na području EU poduzete bilo kakve mjere predviđene službenim kontrolama hrane na temelju navedenog istraživanja.

“U slučaju dobivanja odgovarajućih informacija o potencijalnom riziku porijeklom iz proizvoda koji su obuhvaćeni istraživanjem spomenute nevladine organizacije, kao i o drugim potencijalnim rizicima po zdravlje potrošača iz naše nadležnosti, Agencija će pravovremeno i u saradnji s nadležnim inspekcijskim organima u BiH poduzeti zakonom propisane mjere te informirati javnost o rezultatima”, rečeno nam je u Agenciji.

Foodwatch je apelirao da se čokoladice Ferrero Kinder Riegel, Lindt Fioretto Nugat Minis i Sun Rice Classic povuku s polica u ponedjeljak. Ova organizacija je testirala više od 20 različitih vrsta čipseva i čokoladica i otkrila je postojanje zasićenih mineralnih ulja koja se, kako upozorava, mogu nataložiti u ljudskom organizmu i uzrokovati oštećenje organa, pri čemu su djeca naročito u opasnosti.

Izvor: Klix.ba

Vijesti

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe