27.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Danas temperature iznad 37 stepeni, klimauređaje koristite pažljivo

Za veći dio Bosne i Hercegovine u narednom periodu najavljene su visoke temperature zraka. Posebno toplo bit će danas kada se očekuje da temperature pređu i 37 stepeni celzija.

sunce1

Preporuke iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su da bez prijeke potrebe ne napuštate svoje domove u periodu između 11 i 18 sati, dok iz BIHAMK-a savjetuju da se zbog izrazito visokih temperatura na put kreće ranije te da češće pravite pauze.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo kažu kako nema težih slučajeva kod pacijenata, prouzrokovanih visokim temperaturama te kako je očigledno da se većina stanovništva pridržava uputa.

U Hitnu pomoć se uglavnom javljaju pacijenti s uobičajenim tegobama, kao što su stomačne tegobe, glavobolje, alergijske reakcije na ubode insekata i promjene na koži izazvane dugotrajnim izlaganjem suncu.

Iz Hitne pomoći posebno upozoravaju da se starije osobe, trudnice i mala djeca pridržavaju uputa.

Djeca su posebno osjetljiva zbog toga što kod njih nije dobro razvijen termoregulacioni sistem pa teško kompenziraju visoke temperature zraka. Djeca bi trebala biti dobro hidrirana i zaštićena od sunca.

Za ove kategorije, kao i za hronične bolesnike, preporučuje se izbjegavanje boravka na otvorenom u periodu od ranih jutarnjih sati do čak 20 sati uvečer, izbjegavanje boravka na jednom mjestu, unošenje dovoljno tečnosti, najbolje prirodne vode, kao i nošenje prozračne pamučne odjeće svijetlih boja, kao i izbjegavanje korištenja javnog prijevoza zbog gužvi i zagušljivosti.

Posebno upozoravaju na izbjegavanje korištenja klima uređaja u automobilima i kućama, a naročito kada je razlika između temperature zraka i temperature u zatvorenom veća od pet stepeni celzija. Ove nagle promjene mogu izazvati kardiovaskularne tegobe pa čak dovesti i do srčanog i moždanog udara.

Vijesti

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Iseljavanje nakon otvaranja Njemačke: Hrvatski kantoni manje pogođeni od bošnjačkih

Jaki egzodus iz cijele BiH počeo je nakon 2017. godine liberaliziranjem tržišta rada Njemačke i drugih EU zemalja za radnu snagu s Balkana, i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe