15.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Penzioneri u septembru izlaze na masovne proteste zbog kašnjenja penzija

penzioneri, penzije

Penzioneri iz Federacije BiH nezadovoljni su dinamikom isplate mirovina zbog čega u septembru planiraju masovne proteste.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, naglašava da su neraspoloženje i ogorčenost među penzionerima sve prisutniji zbog konstantnog kašnjenja isplate penzija.

Ističe kako će insistirati na tome da od idućeg mjeseca isplata počne prvog u mjesecu i završi se do petog, u suprotnom za septembar pripremaju masovne proteste.

– Vlada FBiH je od Upravnog odbora Federalnog zavoda penziono -invalidskog osiguranja i menadžmenta zatražila da oni osiguraju redovitiju isplatu penzija i kao privremeno rješenje se predlaže kreditno zaduženje Zavoda MIO. Mi smo protiv toga jer to neko treba vratiti i opet će ići preko leđa penzionera. Neka se kreditno zadužuju oni koji duguju za neuplaćene doprinose, među kojima su i javne ustanove – kazao je Rapa za Faktor.

Podsjetio je kako u Federaciji BiH žive 404.000 penzionera, od toga više od 250 hiljada ima najniže penzije koje su 326 KM.

Autor: Faktor.ba

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,960FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe