15.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Pet poslova koji loše utječu na ljude

blagajne

Više od četvrtine zaposlenih u trgovini kaže da njihov posao negativno utječe na zdravlje, stoji u istraživanju harvardske škole za javno zdravstvo. Ovu zapravo svojevrsnu anketu predvodio je Robert Blendon na 1.600 Amerikanaca, a pitanja su se fokusirala na posao, zdravlje, stres i njihove poveznice.

Ukupno je 43 posto zaposlenih kazalo kako posao negativno utječe na nivo stresa. Manji postoci ispitanika izjavili su da posao loše utječe na prehrambene navike (28 posto), ciklus spavanja (27) i težinu (22 posto).

Razlike postoje i među profesijama, pa čak 26 posto zaposlenih u velikim trgovinama kaže da posao negativno utječe na njihovo zdravlje. Teški poslovi poput onih u građevinarstvu loše utječu na zdravlje kod 23 posto ispitanika, dok rad u tvornicama loše utječe na zdravlje 21 posto ispitanika. Zanimljivo je da 19 posto zaposlenih u zdravstvu smatra kako posao loše utječe na njihovo zdravlje. Na petom mjestu našli su, još jednom, zaposlenici u trgovinama.

Ispitanici su mogli birati koja kategorija zaposlenja najbolje opisuje njihovo radno mjesto, pa je moguće da su zaposlenici iste kompanije odabrali “veliku trgovinu” ili “trgovinu” budući je u engleskom dosta mala razlika između “retail outlet” ili “store”.

Svakome ko je ikada bio u prodavnici tokom gužve jasno je zašto rad s ljudima negativno utječe na zdravlje. Rad u građevinskom sektoru ili u tvornicama također poprilično jasno utječe na zdravlje, ali zanimljivi su i problemi koje iskuse ljudi na visokim pozicijama.

Gotovo polovina dobro plaćenih uredskih zaposlenika kaže da jednostavno ne mogu prestati raditi. Čak 43 posto dobro plaćenih radnika kaže da su često ili barem povremeno radili tokom godišnjih odmora. Budući da u SAD-u ne postoji obaveza korištenja godišnjeg odmora, a ni minimalno trajanje godišnjih, poslodavci nude određen broj plaćenih slobodnih dana. Oko 48 posto ispitanika izjavilo je da nisu iskoristili sve slobodne dane tokom prošle godine. Uzimajući u obzir prednosti odlaska na odmor, od nižeg nivoa stresa, pa do kretanja ili jednostavno odmora, vjerovatno i to utječe na zdravlje radnika.

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,960FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe