20.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Prijedor – Zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka osam žrtava

Prijedor20072015

Zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka osam prijedorskih žrtava bit će obavljeni danas u Prijedoru.

Najmlađa žrtva koja će biti danas ukopana petogodišnja djevojčica Emira (Emir) Mulalić, ubijena je u prijedorskom logoru Trnopolje. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su u julu prošle godine na lokalitetu Čarakovo, na području Prijedora.

Do sada je na području Prijedora ekshumirano i identificirano 57-oro djece, a traga se još za 40-oro nestale djece.

Riječ je o djeci bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koja su ubijena u i okolini Prijedora. Dvanaestero djece iz porodice Bačić, starosti od tri do 17 godina, ubijeno je i njihovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana danas na zajedničkoj dženazi u Prijedoru je Hamo (Ragib) Hodžić koji je imao 62 godine. Negovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Čarakovo, na području Prijedora.

Posmrtni ostaci civila bošnjačke nacionalnosti koji će biti danas ukopani ekshumirani su iz masovnih grobnica Jakarina Kosa, Korićanske stijene, jama Lisac i na lokalitetima Čarakovo, Bišćani i Kozaruša-Sušići.

 U Prijedoru se traga za oko 788 žrtava koje se vode kao nestali, s tim da treba imati u vidu da je ovaj broj sigurno manji, jer je jedan broj posmrtnih ostataka pronađen i nalazi se u Šejkovači, u Sanskom Mostu.

 Žrtve čiji će posmrtni ostaci biti ukopani danas na zajedničkoj dženazi u Prijedoru su:

  1. Emira (Emir) Mulalić (1987.);
  2. Nihad (Eniz) Sušić (1971.);
  3. Nedim (Sakib) Omanović (1966.);
  4. Miralem (Rasim) Kardumović (1964.);
  5. Senadin (Sejdo) Šara (1962.);
  6. Velid (Muhamed) Bešić (1948.);
  7. Derviš (Salih) Karagić (1931.);
  8. Hamo (Ragib) Hodžić (1930.)

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,957FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe