18.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Zbog korištenja fungicida, herbicida i insekticida dolazi do trovanja pčela

Pčelari u Kantonu Sarajevo i u cijeloj Bosni i Hercegovini imaju veliki problem, jer zbog korištenja fungicida, herbicida i insekticida kojima se zaprašuje jagodičasto bobičasto voće i kornišoni, dolazi do trovanja pčela i pčelinjih zajednica, kazao je Feni član Nadzornog odbora Saveza pčelara Kantona Sarajevo Mihret Halilović.

lipa_pcele

Istakao je da je u “zadnjih nekoliko godina velika ekspanzija što se tiče poljoprivrednih zasada, naročito jagodičastog – bobičastog voća, a u zadnjih godinu – dvije i kornišona”.

“Dešavalo se da se na nekim košnicama prepolovi broj pčela zato što se one otruju, a otruju se zbog toga što se koriste fungicidi, herbicidi i insekticidi koji su na tržištu najjeftiniji”, kazao je Halilović.

Dodaje da su “ta sredstva neznatno jeftinija te da ljudi nestručno rukuju njima”.

Proizvođači stave malo veću dozu tih preparata da im bolje djeluje, međutim, to je pogubno za pčele, ljude i okolinu, kazao je Halilović dodavši da “ti proizvođači nemaju čak ni svoje udruženje gdje bi se pčelari mogli obratiti”.

“Proizvođače forsiraju zadruge radi otkupa. Njima je važan otkup, da se napravi što veća količina, a mi pčelari imamo najveći problem i izloženi smo stalnom problemu što se tiče trovanja pčela i pčelinjih zajednica”, kazao je on.

Dodao je da će “pčelari pokušati da zatraže od federalnog i kantonalnog ministarstva poljoprivrede da zabrane prodaju fungicida i herbicida koji su opasni po zdravlje”.

Halilović je rekao da na području KS-a trenutno ima oko 350 – 400 pčelara.

Vijesti

Nova pravila za ulazak državljana BiH u Njemačku

Njemačka je 12. septembra zbog pogoršane epidemiološke situacije ponovo proglasila Bosnu i Hercegovinu državom visokog rizika zbog čega su uvedena nova pravila za naše...

Održana 7. sjednica GV Srebrenik

Nakon duže pauze zbog sezone godišnjih odmora, danas je u Srebreniku zasijedalo Gradsko vijeće. Sedmu po redu vijećničku  sjednicu karakterisao je  obiman dnevni red...

U Seoni otvoreno prvo registrovano sklonište za napuštene pse

U mjestu Seona otvoreno je prvo sklonište za napuštene životinje na gradskom području Srebrenika i prvo na području Tuzlanskog kantona sa Traces dozvolom za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe