15.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Koliko će ove godine roditelje koštati nabavka udžbenika za djecu

Bliži nam se nova školska godina, a s njom i priprema đaka za školu i neizbježna kupovina udžbenika za novi razred.

tmp_29083-skola-1135372237

Foto: Ilustracija

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za Klix.ba navode kako ne raspolažu saznanjima da je došlo do izmjena dosadašnjih cijena udžbenika.

Cijena kompleta udžbenika utvrđuje se na osnovu broja nastavnih predmeta zastupljenih u određenom razredu i cijene svakog pojedinačnog udžbenika koja varira od izdavača do izdavača.

Na osnovu Okvirnog nastavnog plana i programa za devetogodišnju osnovnu školu, cijena kompleta udžbenika se kreće od otprilike 40 KM (1. i 2. razred) do blizu 140 KM (7., 8. i 9. razred) za osnovnu školu. Cijene kompleta udžbenika za srednju školu se kreću između 180 KM i 190 KM.

Kada je riječ o udžbenicima za srednje škole, iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke navode kako je raspisan Stalni javni konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika za gimnazije, srednje tehničke i srodne, srednje stručne i srednje umjetničke škole pa postoji mogućnost da se u narednom periodu odobre novi naslovi za srednju školu, naravno, ukoliko su u skladu s odredbama ovog konkursa.

Spisak odobrenih radnih udžbenika, udžbenika, priručnika, radnih listova i zbirki zadataka za osnovne škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole u školskoj 2016/2017. godini je objavljen 1. augusta 2016. godine na web-stranici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Za razliku od prošlogodišnjeg Spiska, u dijelu koji se odnosi na osmogodišnju osnovnu školu, brisana su 363 naslova, a ostali su samo naslovi koji će se koristiti za realizaciju nastave u 8. razredu osmogodišnje osnovne škole.

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,960FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe