15.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

Otvoren 43. međunarodni “Sajam šljive” u Gradačcu

U Gradačcu je juče svečano otvoren 43. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, poznatiji kao ”Sajam šljive”. Na sajmu učestvuje više od 300 izlagača, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i zemalja u okruženju.

sajam gradacac

Među brojnim zvaničnicima i predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, otvorenju sajma prisustvovao je i bivši predsjednik Republike Hrvatske i dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine Stjepan Mesić, koji je uz premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića, predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru i federalnog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudina Dedića presjekao svečanu vrpcu i zvanično otvorio ovogodišnji Sajam.

sajam gradacac

Vlada Tuzlanskog kantona je i ove godine podržala ovu sajamsku aktivnost, a premijer Gutić je u svom obraćanju, zbog snage ovog sajma i njegove tradicije, pozvao druge nivoe vlasti da snažnije podrže ovu manifestaciju „Prije svih to mora učiniti lokalna zajednica, koja mora pokazati veće razumijevanje i biti konstantan „vjetar u leđa“ Gradačačkom sajmu“ rekao je premijer Gutić i dodao da se Sajam šljive u Gradačcu već treba ugledati na specijalizirani sajam ovog tipa koji se održava u Berlinu.

sajam gradacac1

„Saradnja ovih dvaju sajamskih manifestacija nesumnjivo bi doprinijela boljem povezivanju i saradnji naših, sa proizvođačima voća u zemljama Evropske unije, podizanju kvaliteta naših proizvoda, a u konačnici i snažnijem plasmanu naših proizvoda na evropsko tržište. Ovdje prije svega mislim na dva naša strateška poljoprivredna proizvoda čija je proizvodnja izvozno orijentisana. To su kornišon i šljiva. Ti proizvodi i njihov kvalitet moraju biti prezentirani i na prestižnim evropskim sajmovima kao što je to npr. FRUT LOGISTIK u Berlinu. Takvu orijentaciju ne sumnjam da će osim Vlade Tuzlanskog kantona podržati i drugi nivoi vlasti“, rekao je premijer Gutić.

Ovom prilikom premijer je također rekao i da je održivi razvoj voćarstva dugotrajan je proces u kojem se mora težiti jedinstvenom tržištu i sistematski definisanim poticajima, usmjerenim ka strateškim proizvodima. „Moramo raditi i na institucionalnom povezivanju poljoprivrednih proizvođača sa Zavodom, savjetodavnim službama, otkupljivačima, lokalnim zajednicama, resornim kantonalnim i federalnim ministarstvom. Takvim odnosom i sistemom svi ćemo podjednako snositi odgovornost i raditi na poboljšanju stanja u poljoprivredi“, riječi su premijera Gutića.

Već na samom otvaranju sajma ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić je potpisao Protokol o saradnji između Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK i Specijalne bolnice za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma ”Zlatibor” Zlatibor iz Republike Srbije. Zahvaljujući ovom Protokolu, stanovnici Tuzlanskog kantona već od danas, moći će ostvariti određene pogodnosti između kojih i 10% popusta na liječenje u ovoj klinici. Nakon ”Banje Koviljače”, potpisani Protokol sa ovom ustanovom, predstavlja još jedan uspješan vid prekogranične saradnje između Tuzlanskog kantona i zdravstvenih ustanova iz Republike Srbije.

Vijesti

U Srebreniku obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Svečanim polaganjem cvijeća na spomeniku poginulim policajcima, kao i borcima Armije RBIH iz Srebrenika, na prigodan način u ovom gradu je obilježena trideseta godišnjica...

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe