7.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 26 Septembra, 2021

Veoma topla i pretežno suha jesen na Balkanu sve do sredine oktobra

Iznadprosječno topla jesen zahvatit će veći dio Evrope, prognoziraju meteorolozi svjetski popularnog servisa AccuWeather.

jesen

U posljednjoj dugoročnoj prognozi objavili su da će stanovnici južne Evrope uživati u toploj i pretežno suhoj jeseni s obzirom na razvoj anticiklone preko Sredozemnog mora. Područje visokog pritiska zadržavat će oluju sjevernije i ograničiti padavine u cijeloj regiji.

Toplotni udari iz Afrike i Mediterana tokom jeseni bit će česti na južnim dijelovima Balkana, Španije i Italije i donositi temperature zraka iznad uobičajenih za to doba godine.

Vrućina će više oscilirati na području sjevernog Balkana, a neuobičajeno toplo vrijeme očekuje se sve do sredine oktobra, objavio je AccuWeather.

Što se tiče padavina, bit će ih manje nego što se očekuje u toku jeseni, ali će se i dalje s vremena na vrijeme pojavljivati oluje. Iako nas ne bi trebale brinuti poplave na širem području, one lokalne mogle bi pogoditi dijelove sjevernog Balkana.

U međuvremenu, suše u južnoj Italiji i južnom Balkanu će se nastaviti, pa i pogoršati, a postoji velika opasnost od požara u Portugalu, Španiji i južnoj Francuskoj.

Količina padavina će se povećati tokom novembra.

Toplija prva polovina jeseni zahvatit će i prostor od Francuske, preko Švicarske do Slovačke i Poljske, dok bi krajem oktobra i u novembru Belgiju, Holandiju, Dansku i sjever Njemačke mogli pogađati jaki vjetrovi.

Južni dijelovi Engleske, Norveške i Švedske imat će olujnu i kišovitu jesen, dok prostor od Poljske do baltičkih zemalja može očekivati talase hladnijeg zraka, a posebno od druge polovine novembra.

Vijesti

Tablete za liječenje korone mogle bi biti dostupne za nekoliko mjeseci

Najmanje tri obećavajuća antivirusna lijeka koja bi mogla spriječiti simptome i ograničiti prijenos Covid-19 nalaze se u kliničkim ispitivanjima. Stručnjaci smatraju da najviše obećava lijek...

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe