15.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Nakon 20 godina učenici hrvatske nacionalnosti u školskim klupama u Špionici

spionica-skola

 Nakon više od 20 godina učenici hrvatske nacionalnosti, iz naselja koja gravitiraju OŠ Špionica u Općini Srebrenik, novu školsku godinu poceli su u ovoj obrazovnoj ustanovi. Riječ je o petnaest učenika šestog i sedmog razreda, koji su do ove školske godine pohađali nastavu u osnovnoj školi u Bosanskoj Bijeloj, na području Distrikta Brčko.Kako je istakao Saša Nišandžić, direktor OŠ Špionica, ovi učenici nastavu će pohađati po aktuelnom nastavnom planu u ovoj školi, uz  realizaciju nacionalne grupe predmeta i nastave na hrvatskom jeziku.

spionica-skola1

Početku nove školske godine u OŠ Špionica danas su prisustvovali i predstavnici Vlade TK: ministar finansija Jakub Suljkanović i Zlatan Muratović  ministar  obrazovanja nauke, kulture i sporta, kao i predstavnici Općine Srebrenik: Muhamed Jašarević šef Službe za društvene djelatnosti i Mehmed Bajraktarević poslanik u Skupštini TK,  koji su dali podršku povratku učenika hrvatske nacionalnosti u matičnu školu.

spionica-skola2

-“Uz sve ono što se dešava kada je riječ o obrazovanju u BiH , famoznim slučajevima dvije škole pod jednim krovom, segregaciji i podijeli učenika,  OŠ Špionica i Općina Srebrenik predstavljaju i više nego pozitivan primjer na koji način treba rješavati aktuelna pitanja”-naglasio je ovom prilikom ministar Muratović zaželivši svim učenicima i uposlenicima sretan i uspješan početak nove školske godine.

spionica-skola3

Obzirom da su ovom prilikom istaknuti i tehnički problemi sa kojima se ova škola susreće, poput potrebe za obnovom školskog inventara, rekonstrukciji učioničkog prostora i mokrih čvorova, punu podršku u rješavanju ovih problema i obezbjeđenju finansijskih sredstava, u narednim budžetskim projekcijama, u ime Vlade TK,  obećao je i ministar finansija  Jakub Suljkanović.

spionica-skola4

Zahvalnost za realizaciju projekta, svim sudionicima povratka učenika hrvatske nacionalnosti u matičnu školu ovom prilikom izrazio je i Mato Matijević, predstavnik roditelja.

spionica-skola5

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,960FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe