27.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Ohrabrujući podaci za BiH

privreda-bih

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar – juni 2016. godine koja potvrđuje nastavak trenda rasta ekonomije u BiH.

Tako ekonomija BiH u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period prethodne godine bilježi realni rast veći od 2 posto, robni izvoz imao je nominalni rast od 5,7 posto na godišnjem nivou u drugom tromjesečju, industrijska proizvodnja veća je za 4,6 posto, što je praćeno i povećanjem broja zaposlenih u okviru bh. industrije. Broj zaposlenih u BiH u maju 2016. godine je uvećan za 1,6 posto u poređenju sa istim mjesecom 2015. godine i iznosi 724,8 hiljada. Broj nezaposlenih u junu 2016. godine je smanjen za 4 posto i iznosi 518 hiljada.

Tokom juna mjeseca 2016. godine, po osnovu PDV‐a prikupljeno je oko 292 miliona KM prihoda, što je za oko 25 miliona KM ili čak 9,2 posto više nego u junu prethodne godine.

Bosna i Hercegovina u prvom polugodištu 2016. godine ostvarila je povećanje ukupne vanjskotrgovinske robne razmjene, izvoza i uvoza, te smanjenje robnog deficita, dok je pokrivenost uvoza izvozom poboljšana u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupni bh. izvoz roba u prvih šest mjeseci 2016. godine iznosio je više od 4,5 milijardi KM, što predstavlja povećanje od skoro 3 posto u nominalnom smislu u odnosu na isti period prethodne godine. Posmatrano po glavnim trgovinskim partnerima i blokovima tokom prvog polugodišta 2016. godine, izvoz na tržište zemalja EU iznosio je 3,3 milijarde KM, što predstavlja povećanje od 5,6 posto. Ukupni bh. uvoz roba u prvom polugodištu 2016. godine iznosio je oko 7,7 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 0,8 posto u odnosu na isti period prethodne godine u nominalnom smislu. Ukupni bh. vanjskotrgovinski robni deficit u prvom polugodištu 2016. godine iznosio je skoro 3,2 milijarde KM i u odnosu na isti period  prethodne godine smanjen je za 2,1 posto.

Biznis.ba

Vijesti

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Iseljavanje nakon otvaranja Njemačke: Hrvatski kantoni manje pogođeni od bošnjačkih

Jaki egzodus iz cijele BiH počeo je nakon 2017. godine liberaliziranjem tržišta rada Njemačke i drugih EU zemalja za radnu snagu s Balkana, i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe