Srijeda, 10 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPrihvaćen zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji

Prihvaćen zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji

eu-bih

Na današnjoj sjednici Vijeća za opće poslove Evropske unije prihvaćen je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i dat nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Nakon što je zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji predat u februaru ove godine i nakon što su ispunjeni svi uslovi evropske agende koji su neophodni za razmatranje aplikacije, Vijeće Evropske unije danas je i formalno zatražilo od Evropske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

To znači da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu dobiti set od nekoliko hiljada pitanja na koja treba dati odgovor.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je da je prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU historijski momenat.

 “Dobijanje zelenog svjetla, odnosno pozitivan odgovor na aplikaciju BiH za članstvo u EU, te zaključak kojim će početi pripreme za dostavljanje upitnika predstavljaju jednu od najvažnijih faza u ovom procesu, na čemu smo radili u posljednjih 14 mjeseci”, rekao je Zvizdić.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments