18.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Sve više kredita ide firmama

krediti

Banke u Federaciji BiH sve više kreditiraju kompanije iz privatnog sektora, a evidentan je ukupan rast plasmana kreditnih sredstava, navodi se u najnovijem izvještaju Agencije za bankarstvo FBiH (FBA) za prvih šest mjeseci ove godine.

Ostvaren je, ukupno, blagi rast kredita od tri posto, ali je znatno povećan plasman novih sredstava, i to za čak 11 posto u odnosu na isti period prošle godine. Iako se ocjenjuje da ukupno bankarski sektor doživljava stagnaciju, podaci govore da se odnos između kreditiranja potrošnje i stanovništva naprema privrede mijenja u pozitivnom smislu.

Prema najnovijim pokazateljima Agencije, u prvoj polovini 2016. ostvaren je rast kredita od tri posto ili 361 milion KM, a sa 30. junom ukupan iznos svih kredita iznosio je 12 milijardi KM. Ali je iskazana znatna promjena trenda.

– U prvoj polovini 2016. plasirane su ukupno 4,3 milijarde KM novih kredita, što je za 11 posto ili 437 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine. Od ukupno plasiranih kredita, na privredu se odnosi 70 posto, a na stanovništvo 26,7 posto – navode iz FBA-e.

U prvoj polovini 2016. zabilježena su pozitivna kretanja u segmentu sektorskog kreditiranja, posebno u drugom kvartalu, odnosno veće kreditiranje privatnih preduzeća nego stanovništva, ističu u izvještaju.

Vijesti

Nova pravila za ulazak državljana BiH u Njemačku

Njemačka je 12. septembra zbog pogoršane epidemiološke situacije ponovo proglasila Bosnu i Hercegovinu državom visokog rizika zbog čega su uvedena nova pravila za naše...

Održana 7. sjednica GV Srebrenik

Nakon duže pauze zbog sezone godišnjih odmora, danas je u Srebreniku zasijedalo Gradsko vijeće. Sedmu po redu vijećničku  sjednicu karakterisao je  obiman dnevni red...

U Seoni otvoreno prvo registrovano sklonište za napuštene pse

U mjestu Seona otvoreno je prvo sklonište za napuštene životinje na gradskom području Srebrenika i prvo na području Tuzlanskog kantona sa Traces dozvolom za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe