19.4 C
Srebrenik
Subota, 18 Septembra, 2021

U Srebreniku potpisan sporazum o saradnji za projekat zatvaranja kolektivnih centara

centri-koru-26-ix-2016-007-1

Predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a, i Općine Srebrenik, potpisali su danas  u Srebreniku, Sporazum o saradnji na sprovođenju državnog projekta “Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja”, a u okviru projekta CEB II – Podprojekat Općina Srebrenik.
Svrha Sporazuma je uspostavljanje mehanizma međusobne saradnje i koordinacije, kao i utvrđivanje pojedinačnih obaveza svake podpisnice u implementaciji ovog Projekta.
Cilj Projekta je da se  u Općini Srebrenik izvrši konačno pražnjenje i zatvaranje kolektivnog smještaja, odnosno da se osobama smještenim u kolektivnom centru i alternativnim smještajima u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima, izgradnjom stambene zgrade osigura rješavanje stambenog pitanja.
Gradile bi se dvije zgrade, jedna u Špionici sa 64 stambene jedinice, i druga u Tinji sa 43 stambene jedinice
Vrijednost ovog projekta koji će se uskoro realizovati na području naše Općine iznosi cc. 2 miliona Eura, čime će Općina Srebrenik konačno privesti kraju dugogodišnje aktivnosti, mukotrpan rad i pripreme na realizaciji ovog izuzetno zahtjevnog projekta, koji se realizuje u samo nekoliko lokalnih zajednica u BiH.
Sredstva u cijelosti obezbjeđuje Razvojna banka Vijeća Evrope, pa tako Općina Srebrenik nema finansijiskih obaveza niti zaduženja po pitanju realizacije navedenog projekta.
Time će se trajno riješiti pitanja zatvaranja i uklanjanja kolektivnih centara i alternativnih smještaja, a novoizgrađene stambene zgrade biti uknjižene u vlasništvo Općine Srebrenik. To je još jedan od dokaza i konkretnih pozitivnih primjera, da ozbiljnim i marljivim radom Općina Srebrenik biva prepoznatljiva i vrednovana, kako u domaćim tako i u međunarodnim institucijama i organizacijama.

Vijesti

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe