Srijeda, 10 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKAzur Ibrić u Calsberg Snooker ligi

Azur Ibrić u Calsberg Snooker ligi

Da snooker dostiže sve veću popularnost kako u BiH tako i širom svijeta govori činjenica da je sve više bilijar i snooker klubova i igrača širom Bosne i Hercegovine. U 2016. godini najgledaniji sportski događaj u svijetu nije bio El-Classico u fudbalu ili neki drugi sportski događaj nego finale svjetskog prvenstva u snookeru kojeg je preko malih ekrana pratilo čak 210 miliona ljudi, zaista nevjerovatan podatak koji govori o tome koliko snooker zapravo postaje sport koji će u skorije vrijeme postati jedan od najgledanijih i najpopularnijih sportova. Imamo sreću da i na našim prostorima postoji mnogo ljubitelja i igrača koji se namjeravaju ozbiljno baviti ovim sportom. Jedan od njih je 20 – godišnji Azur Ibrić iz Srebrenika, momak koji je 2013. godine Bosnu i Hercegovinu predstavljao na juniorskom evropskom prvenstvu u bilijaru gdje je zauzeo odlično 17 – to mjesto. Pored Evropskog prvenstva Azur Ibrić je ostvario mnoge zapažene rezultate na međunarodnim turnirima širom regiona (Beograd, Zagreb, Sarajevo, Doboj, Zenica). Nakon 5 godina bavljenja bilijarom Azur se odlučio za nešto više to jest snooker, disciplina koja je znatno popularnija od bilijara.

azur-3

Pored toga što je popularnija snooker je i zahtjevnija igra gdje morate posjedovati : maksimalnu preciznost, psihičku stabilnost, šahovsku kombinatoriku i još mnoge druge elemente koji su neophodni kako bi ušli u elitni razred snooker igrača. Početkom 11 – og mjeseca kreće Carlsberg snooker liga 2016/17 u kojoj će učešće uzeti i Azur Ibrić. Ova liga kako i sam Azur kaže zahtjeva mnogo više rada, truda i discipline što je ujedno za njega i veći izazov. Naime on će se boriti da ispred svog grada, grada Srebrenika izbori završni masters i pri tome se bori za prvaka države. Na pitanje šta očekuje od Carslberg snooker lige 2016/17, Azur nam je odgovorio: “Očekivanja nisu velika ako uzmem u obzir činjenicu da će ovo biti moja prva takmičarska sezona u snookeru, međutim nikad se nisam predavao i dat ću sve od sebe da ostvarim što bolji plasman. Moj prvenstveni cilj jest da se planiram na masters odakle bih se borio za najboljeg”. Ono što nas je također zanimalo jeste i to da li ima nekog ko ga sponzoriše i ko je njegova najveća podrška: “Sponzora nemam, iako se već duže vrijeme bavim ovim sportom nisam dobio nikakve ponude za sponzorstvom, najveća podrška su mi roditelji bez kojih ništa ne bi bilo moguće i prijatelji koji mi također daju neophodnu podršku”. Azuru želimo puno sreće i nadamo se da uz puno rada i zalaganja će jednog dana biti jedan od najboljih kako u našoj državi tako i širom svijeta.

azur-2

Značajniji rezultati: 1. Sportista godine 2014. godine opštine Srebrenik 2. 17-to mjesto na juniorskom Evropskom prvenstvu 3. 2. mjesto na međunarodnom turniru u Doboju 4. 3. mjesto na državnom juniorskom turniru u Sarajevu povodom dana Evrope 5. 1. mjesto na području opštine Srebrenik 6. 2. mjesto na međunarodnom turniru u Srebreniku 7.1. mjesto na međunarodnom turniru u Lukavcu 8.4. mjesto na međunarodnom turniru u Bijeljini te ostale mnogobrojne pobjede nad vrhunskim evropskim igračima.

azur-1

Treba istaći da je Azur svojevremeno bio i član Škole sporta Silver Kings gdje je kako on kaže  stekao radne navike, ambicioznost i upornost koje su mu pomogle u njegovom daljem razvoju.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments