22.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Bob Dylan ostaje Nobelovac, ali neće dobiti novac?

bob

Američki muzičar i pjesnik, kulturna ikona građanskog neposluha i protestnog pokreta od 60-ih godina prošlog stoljeća, nije se oglasio otkako je proglašen dobitnikom Nobelove nagrade.

Po pravilima Nobelove zaklade, laureat u roku od šest mjeseci mora održati predavanje o književnosti kako bi dobio novčani dio nagrade, javlja Hina.

Ugledni član Švedske akademije, koja proglašava dobitnika Nobela za književnost, izjavio je prije neki dan da je Dylanova šutnja arogantna.

Bob Dylan (75) nije odgovorio na opetovane telefonske pozive i pisma Akademije niti je na ikoji način reagirao na dodjelu Nobelove nagrade za književnost.

“To je nepristojno i arogantno”, rekao je akademik Per Wastberg.

Nobelova zaklada ne priznaje odbijanje nagrade i Dylanovo ime će zauvijek biti uvršteno među dobitnicima štogod on mislio o tome. Ali novčani dio nagrade druga je priča.

Uvjet je jedno predavanje vezano uz rad za koji je dodijeljena nagrada. Predavanje se mora održati najkasnije šest mjeseci nakon 10. decembra, godišnjice smrti Alberta Nobela.

“To je ono što mi tražimo zauzvrat”, rekla je glasnogovornica Nobelove zaklade Jonna Petterson. U Dylanovom slučaju to može biti i koncert.

Predavanje ne treba biti u Stockholmu. Kada je britanska književnica Doris Lessing dobila Nobela 2007. bila je prebolesna za putovanje. Stoga je predavanje napisala i poslala ga svom švedskom izdavaču koji ga je pročitao na svečanosti u švedskom glavnom gradu.

U povijesti je samo šest laureata odbilo doći po Nobelovu nagradu. Jedan od njih je bio 1964. francuski književnik Jean-Paul Sartre. Kada je koju godinu poslije zapao u financijske teškoće, njegov odvjetnik pisao je Nobelovoj zakladi da mu pošalju novac. Zahtjev je odbijen.

Vijesti

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe