15.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Vatrogasci uputili upozorenje građanima

pozar kuge

Foto: Arhiva

Dolaskom hladnijih dana povećana je opasnost od izbijanja požara na stambenim,poslovnim i drugim objektima , zbog čega je Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik uputila upozorenje građanima kako bi djelovali preventivno, odnosno zaštitili se od nastanka požara, prije svega kontrolom dimnjaka, koji su najčešći uzroci nastanka požara. U upozorenju stoji: -“Napominjemo da prisustvo drvene građe u dimnjaku ili u neposrednoj blizini, naslanjanje dimnjaka na lako zapaljive materijale, pukotine i mehanička oštećenja, nagomilane naslage čađi, neredovno i nestručno održavanje i čišćenje mogu izazvati požar. Moramo napomeniti da smo prošle sezone grijanja u našem gradu imali veliki broj požara, pa apelujemo na građane da preventivno izvrše čiščenje dimovodnih kanala u svojim domovima ili poslovnim prostorima.
Naročito napominjemo stanare stambenih zgrada te privatnih stambenih objekata da je obaveza da se najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće organizuje čišćenje dimnjaka .
Važno je izvršiti i provjeru električnih instalacija, kao i elektirčnih grijnih uređaja, kao i maksimalnu snagu priključenih uređaja.
Posebno je potrebno obratiti pažnju prilikom korišćenja “kvarcnih i električnih grijalica” kao i na njihovu adekvatnu udaljenost od zavjesa i drugih lako zapaljivih materijala.
U slučaju izbijanja požara odmah obavijestite vatrogasnu jedinicu na broj telefona ;
123
035/645/593
ili Policijsku stanicu Srebrenik na broj telefona 122 ili 035/645/592
Apelujemo na sve građane da odmah preduzmu ove preventivne mjere jer će samo tako smanjiti mogućnost izbijanja požara, a samim tim izbjeći velike materijalne šteta i ljudske žrtve.
Ovo preventivno upozorenje upućujemo građanima zbog činjenice da je počela sezona grijanja, kao i zbog toga što je u prethodnim godinama tokom grijne sezone zabilježen veliki broj požara u stambenim objektima (kućama i stanovima) koji su izazvali ljudske žrtve i velike materijalne štete”, poručuju iz Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik.

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,960FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe