27.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Državljanstva BiH se odriču čitave porodice

pasoš, novi, bih

Godišnje se u prosjeku blizu tri i po hiljade građana odrekne državljanstva BiH. U ovoj godini trend je povećan, potvrđeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Česti su slučajevi i kada se zbog budućnosti u nekoj drugoj zemlji državljanstva odriču i čitave porodice. Ukupno od 1996. godine do danas državljanstva BiH su se odrekle 72.523 osobe. Samo u ovoj godini njih 3.335.

-Imamo slučajeve da to urade kompletne porodice. Posebno mislim da treba da zabrine činjenica da se često radi o mlađim osobama, u najboljoj životnoj dobi. Radi se o osobama od 23, 30 ili 40 godina starosti, kazao je za N1 Milan Zjajić iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Građani BiH najčešće se odriču bh. državljanstva u korist Njemačke i Austrije. Haris Halilović iz Svjetskog saveza dijaspore BiH kaže da je procedura komplikovana, a prednosti su brojne.

-Uglavnom su to pravdali olakšavanjem prilikom zapošljavanja, napretkom u karijeri, lakšim putovanjima, lakšim prolaskom i manjim maltretiranjima na granicama. Mnogi od njih su se žalili na proceduru koja traje, ističe Halilović.

Dva su načina: podnijeti zahtjev putem diplomatsko konzularnih predstavništava ili direktno putem Ministarstva civilnih poslova.

(Faktor.ba)

Vijesti

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Iseljavanje nakon otvaranja Njemačke: Hrvatski kantoni manje pogođeni od bošnjačkih

Jaki egzodus iz cijele BiH počeo je nakon 2017. godine liberaliziranjem tržišta rada Njemačke i drugih EU zemalja za radnu snagu s Balkana, i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe