11.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Međureligijiska sportska takmičenja i druženja u subotu u Sportskoj dvorani u Srebreniku

osce-bosna-novembar-2016-003

Općina Srebrenik je dokazani primjer suživota i poštivanja zajedničkih vrijednosti naroda koji stoljećima žive i obitavaju na ovim prostorima.
U subotu, 26. novembra, 2016. godine, sa početkom u 11 sati, u Sportskoj dvorani će se održati međureligijiska sportska takmičenja i druženja, sa učešćem vjerskih službenika; Islamske, Pravoslavne i Katoličke vjere.
Danas je održan  još jedan od pripremnih sastanaka kome su prisustvovali; predsjednik Medžlisa IZ Srebrenik, Abdullah ef. Arifović, glavni imam Refik ef. Hodžić, jerej Srpske Pravoslavne Crkve u Bosni i Hercegovini i paroh špioničko-jasenički, Spasoje Radovanović, kao i fra. Miroslav Ikić, župnik župe Sv. Josipa u Špionici.
Domaćin vjerskim dostojanstvenicima i uvaženim gostima iz OSCE-a, regionalnog ureda u Tuzli, na čiju inicijativu se i krenulo u ovaj projekat, bio je Općinski načelnik dr. Nihad Omerović.
Općinski načelnik je istakao naše vjekovno bogastvo koje se ogleda u zajedničkom životu, harmoniji i poštivanju komšije i susjeda, prijatelja i bližnjeg svoga, ali čovjeka prije svega.
“Ovu pitomu srebreničku dolinu gdje zajedno stoljećima živimo, dragi Bog je obdario sa puno ljepota, vrijednim i čestitim ljudima, i našom bogatom duhovnošću, koja sve nas čuva, kako ne bi zastranili i skrenuli sa puta ljudskosti.
Kada bi se u prošlosti nad našom domovinom Bosnom i ovim krajevima nadvili crni oblaci ratova i sukoba, kao po nekom nepisanom pravilu, sve naše bogomolje bi ostajale uspravno, nisu paljene, rušene ili oskrnavljene, a čestiti ljudi i domaćini su jedni druge čuvali kao najrođenije.
Čuvali su srebreničani jedni druge, kako od neprijatelja koji je nasrtao na Bosnu, tako i od sebe samih, da obraz svoj ne bi ocrnili i pokoljenja koja dolaze pred Bogom i ljudima obrukali.
Zahvalni smo Bogu na tome, ali i svim našim stanovnicima koji ljepotu zajedničkog življenja stoljećima pokazuju i dokazuju svakoga dana i na svakome mjestu.”
Sportska takmičenja će se održati u tri discipline; malom fudbalu, šahu i stonom tenisu, a najuspješnijim ekipama i pojedincima će biti dodijeljene i prigodne zahvalnice.
Ova manifestacija će se održati pod pokroviteljstvom OSCE-a i Općine Srebrenik, odnosno, Ambasadora Jonathan Moore-a, šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Općinskog načelnika Nihada Omerovića.
DOBRO NAM  DOŠLI  !
 
PRESS SLUŽBA
OPĆINA SREBRENIK

Vijesti

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Albanija izglasala prvu vladu kojom dominiraju žene: Evo ko su nove ministrice

Nakon održanih izbora krajem aprila i pobjede Socijalističke partije na čelu s Edijem Ramom, uslijedilo je nekoliko mjeseci sastavljanja Vlade. Priča je završila uspostavom i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe