6.1 C
Srebrenik
Petak, 15 Oktobra, 2021

Održana međureligijiska sportska takmičenja i druženje vjerskih službenika u Srebreniku

009

U subotu su  u Sportskoj dvorani u Srebreniku održana  međureligijiska sportska takmičenja i druženje vjerskih službenika Islamske, Pravoslavne i Katoličke vjere s područja općine Srebrenik.

Sportska takmičenja su održana u tri discipline: malom fudbalu, šahu i stonom tenisu, rezultati takmičenja bili su u drugom planu, a svim ekipama i pojedincima su dodijeljene prigodne zahvalnice. Sportska nadmetanja su nadgledali i sudili: Damir ef. Babajić, u malom nogometu, Šemsudin Muminović, FIDE međunarodni sudija u šahu i profesor Harun Nurkanović u stonom tenisu.
Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, Refik ef. Hodžić, jerej Srpske Pravoslavne Crkve u Bosni i Hercegovini i paroh špioničko-jasenički Spasoje Radovanović, i fra. Miroslav Ikić, župnik župe Sv. Josipa u Špionici, u svojim obraćanjima prije početka same manifestacije istakli su značaj ovakvih susreta i druženja kao i nadu da će ona postati tradicionalna. Prisutnima se obratila i Julija Dowling, iz odjela za ljudska prava, kancelarije OSCE-a, regionalnog ureda u Tuzli, na čiju inicijativu je i realizovan ovaj projekat, a u okviru obilježavanja 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije.
021
Ova manifestacija se održala pod pokroviteljstvom OSCE-a i Općine Srebrenik, Ambasadora Jonathan Moore-a, šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Općinskog načelnika dr. Nihada Omerovića, koji je u pripremnim sastancima uvijek isticao naše vjekovno bogastvo koje se ogleda u zajedničkom životu, harmoniji i poštivanju komšije i susjeda, prijatelja i bližnjeg svoga, ali čovjeka prije svega.
Spletom narodnih igara iz Bosne i Hercegovine, na samom otvorenju manifestacije, prisutnima se predstavila folklorna sekcija Udruženja mladih Tinja iz Tinje Gornje, sa skoro 60 svojih članova, a nakon takmičarskog dijela uprilečeno je i prigodno druženje učesnika i organizatora ove manifestacije.
034

Vijesti

Ministar zdravstva TK posjetio Dom zdravlja Srebrenik

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić posjetio je Dom zdravlja u Srebreniku gdje je s menadžmentom ove javne zdravstvene ustanove razgovarao o procesu  vakcinacije...

Obilježen mjesec knjige u Srebreniku

U povodu obilježavanja oktobra - Mjeseca knjige učenici I osnovne škole u Srebreniku zajedno sa učiteljicama Anisom Lelić, Hadžerom Memić, Adisom Čekić i bibliotekarkom...

Na današnji dan prije osam godina Zmajevi se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu

Prošlo je već osam godina otkad se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. 15. oktobra 2013. godine, u posljednjem meču kvalifikacija za odlazak na Mundijal, gostovali...

Stay Connected

21,988FansLike
2,981FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe