27.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Opće stanje kvaliteta zraka je izuzetno nepovoljno

I dalje traje epizoda povećanog zagađenja zraka na području većeg broja gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Zagađenje zraka je najizraženije u kotlinama u kojima su smješteni neki od najvećih gradova i industrijskih centara.

Na svim mjernim mjestima u Federaciji BiH zabilježena su prekoračenja srednje dnevne granične vrijednosti (>50 ug/m3) za koncentracije lebdećih čestica u zraku.

U Zenici , Živinicama i Lukavcu su jučer izmjerene, osim lebdećih čestica, i prekomjerne koncentracije sumpor-dioksida.

U narednim se danima ne očekuju značajne promjene meteoroloških uslova koji bi uslovili poboljšanje stanja kvaliteta zraka.

Opće stanje kvaliteta zraka je izuzetno nepovoljno, tim više što u pojedinim gradovima ova epizoda zagađenja traje sa vrlo kratkim prekidima već gotovomjesec i po dana. Ovakvo stanje je izuzetno nepovoljno po zdravlje građana jer dugoročna izloženost povišenim koncentracijama lebdećih čestica može izazvati i ozbiljne zdravstvene posljedice.

Zdravstvene institucije su nadležne za izdavanje obavijesti i savjeta građanima o ovom pitanju kao i upute o ponašanju građana u ovakvim situacijama.

Vijesti

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Iseljavanje nakon otvaranja Njemačke: Hrvatski kantoni manje pogođeni od bošnjačkih

Jaki egzodus iz cijele BiH počeo je nakon 2017. godine liberaliziranjem tržišta rada Njemačke i drugih EU zemalja za radnu snagu s Balkana, i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe