15.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Povećan broj oboljelih od karcinoma pluća u TK

Povećana koncentracija sumpordioksida, čestica prašine, ugljendioksida, ugljenmoniksida, azotnog oksida u zimskim mjesecima, dovodi do povećanog broja pacijenata koji oboljevaju od bolesti respiratornog sistema. U prolog tome govori podatak, da je u posljednje dvije godine, na području TK zabilježen povećan broj pacijenata koji oboljevaju od karcinoma pluća. Prema riječima dr. Dedića u posljednje vrijeme sve je više pacijenata sa hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti, pneumonijom, upalom gornih disajnih puteva te plućnim emobolijama, dok je broj oboljeih od tuberkuloze smanjen u zadnjih devet godina.

„ Sve ove bolesti obuhvataju najviše radno aktivno stanovništvo, to su generacije između 45 i 65 godina, mada za pojedine bolesti, kao što je HOPBB i karcinom, pomiće se dobna starost prema mlađim dobnim skupinama, što je zabrinjavajuće.„, navodi doc.dr.med.sc.prim.Suvad Dedić načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Pojavi oboljenja osim zagrađenja zraka, doprinosi i povećan broj automobila na cestama TK, smanjene količine padavina te česta pojava magle i smoga.

„ Moramo voditi računa i o unutrašnjem zagađenju okoliša, prevashodno govorimo o zagađenju na radnom mjestu i pušenje, kako aktivno tako i pasivno, takođe dovodi do znatnog povećanja broja oboljelih od respitornih bolesti.“, ističe doktor Dedić.

Iako Klinika za plućne bolesti UKC-a Tuzla ulaže velike napore u edukovanje stanovništva, prema riječima dr. Dedića to nije dovoljno. Zbog toga je u saradnji sa ljekarima iz drugih kliničkih centara osnovano udruženje koje će se u narednom periodu baviti isključivo prevencijom.

„ Na prijedlog naših kolega iz Travnika, Zenice, Brčko Distrikta, Orašja, kolega sa drugih klinika i iz primarne zdravstvene zaštite, formirali smo Udruženje respiratorne medicine, koje će prevashodno voditi računa o prevenciji zdravlja naših pacijenata odnosno plućnih bolesnika.“, ističe dr. Dedić.

Dr. Dedić savjetuje pacijentima da ne izlaze u jutarnjim i večrenjim satima, da koriste zaštitne maske i šalove te da što više vremena provode u zonama u kojima je manja koncentracija zagađenih materija, te da svaki slobodan trenutak nastoje provesti u planinskim područjima uz korištenje redovne terapije kada je riječ o hroničnim bolesnicima. (RTV SLON)

 

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,960FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe